Észak-Alfölre jellemző ételreceptek
Slambuc
Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 50 dkg lebbencs tészta
A szalonnát apróra vágjuk, bográcsba rakjuk, és zsírjára sütjük. A burgonyát megpucoljuk, vékony apró kockára vágjuk, majd a sült szalonnára rakjuk. Vízzel felengedjük úgy, hogy jól ellepje a burgonyát. Majd ízlés szerint megsózzuk. Ha a burgonya félig megfőtt, belerakjuk a lebbencs tésztát, és csípős paprikával ízesítjük.
"Cinke" receptje
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 40 dkg liszt
A meghámozott, karikára vágott krumplit annyi sós vízzel tesszük fel főzni, hogy ellepje. A megfőtt krumplit csomómentesre törjük, majd a saját főtt levével keverjük. Folyamatos keverés mellett liszttel sűrítjük. Jól összefőzzük. Kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjen, majd forró zsírba mártott evőkanállal kiszaggatjuk és kizsírozott tepsin sütőben megpirítjuk. Ízlés szerint: hordós káposztával, vagy hagymás zsírral, vagy kapros juhtúróval nyakon öntjük és tálaljuk.
Szilvalekvár
Végy 3 véka szilvát! Mosás után tedd üstbe! Megfelelő hőfokon 4-szer 4 óra hosszat kavard körkörösen! Kb. 4 óra múlva rostán törd át és az eredmény a cibere. A négyszer készített ciberét összeöntve további 12 óráig kavard! Kellően elfáradva az eredmény a SZILVALEKVÁR.
Sztrapacska-Prósza
Hozzávalók : 1-1.50 kg burgonya , 20-30 dkg finom liszt , só , őrőlt bors , pirospaprika , fokhagyma (8-10 gerezd ízlés szerint) , a sütéshez olaj .
Elkészítés: A burgonyát és a fokhagymát lereszelem nyersen, hozzáadom a lisztet, ízlés szerint sót, borsot és pirospaprikát. Jól összekeverem, majd forró olajba kanállal pacsnikat formálok, kicsit szétlapítva kisütöm. Megjegyzés:Nem szabad sok lisztet rakni, mert nagyon megkeményedik sütés közben. Nem kell megijedni, ha kicsit laza a tészta, sütés közben összeáll.
Sárga túró
Hozzávalók:
|
Elkészítése: 10 db tojáshoz 1 l tejet, 10 evőkanál cukrot számolunk. A tojásokat egy fazékba ütjük (teflon vagy nem leragadósba), jól összekeverjük, hozzáöntjük a tejet, beletesszük a cukrot, 1/2-1 tasak vaníliás cukrot, ízlés szerint pici fahéjat(elhagyható). Lassú tűzön állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a leve tiszta nem lesz és a tojásos massza túrós állagú nem lesz. Tűzről levéve egy vászonkendőbe kötjük, és kb. 1 órát hagyjuk kicsepegni. Ha kihűlt, kibontjuk a kendőt, és ha mindent jól csináltunk, egy szép sárga gombócot kapunk. Megjegyzés: Kovácsné Révész Zsuzsanna
|