Újabb információk szivárogtak ki a Vatikánban Bűncselekményként vizsgálják a pápa levelezésének publikálását

A pápa több tucat levelét és neki címzett, nem nyilvános beszámolókat tartalmaz Gianluigi Nuzzi olasz újságíró kötete, amely Őszentsége címmel a múlt héten jelent meg Olaszországban.

A RomeReports híradása szerint a tartalom nem sok újdonsággal szolgál, a forrás és a dátum annál inkább, mivel a Vatikáni Államtitkárságról származó, friss keltezésű iratokról van szó.    

A dokumentumokban szó kerül a korábbi miniszterelnök, Silvio Berlusconi pártjáról; Marcial Maciel titkárának tanúvallomásáról; Angela Merkel felháborodásáról, amikor visszavonták egy lefebvre-ista püspök egyházi kiközösítését; a pápa bankszámlájáról; az olasz államelnökkel esedékes találkozót előkészítő titkos feljegyzésről, valamint az ETA baszk terrorista szervezet tűzszünetéről.

Az új dokumentumok további adatokkal segíthetik a korábbi vatikáni kiszivárogtatásokat vizsgáló, Julián Herranz bíboros vezette bizottság munkáját. Az államtitkár külön vizsgálatot rendelt el a kiszivárogtatások ügyében; a vatikáni ügyészség bűnvádi eljárást készít elő.

 

 

 

A Vatikáni Rádió angol nyelvű honlapja közli Federico Lombardi szentszéki szóvivőnek az üggyel kapcsolatban május 19-én kiadott nyilatkozatát:

„A szentszéki dokumentumoknak és a Szentatya személyes dokumentumainak legutóbbi publikálása többé nem tekinthető megkérdőjelezhető – és objektíve becsületsértő – újságírói kezdeményezésnek, hanem immár világosan bűncselekmény jelleget ölt. A cselekmény megsértette a Szentatyának, számos munkatársának és a neki címzett levelek szerzőinek a magánélet és a levelezés sérthetetlenségéhez való jogát. A Szentszék folytatja e cselekmények hátterének feltérképezését, melyek sértik a Szentatyának – mint magánszemélynek, illetve mint az Egyház és Vatikán Városállam legfőbb vezetőjének – méltóságát és magánélethez való jogát, és megteszi a megfelelő lépéseket, hogy a lopás végrehajtói, a lopott tulajdon átvevői és a bizalmas információk publikálói, akik törvényellenesen szerzett magándokumentumokat kereskedelmi célra használtak fel, a törvény előtt feleljenek tetteikért. E cél érdekében a Szentszék szükség esetén nemzetközi együttműködést indítványoz.” 

Magyar Kurír

forrás: magyarkurir.hu