„Magyarország a második legdepressziósabb ország a világon”

Harmadik országbeli bevándorlók és magyar fiatalok laknak be egy virtuális világot megjelenítő, mégis valóságos konténervárost a Petőfi híd budai hídfőjénél szeptember 2. és 11. között.

A JeruVille elnevezésű ifjúsági projekt Németországból indult. A színdarab egy virtuális várost belakva mesél egy határtalan világról, amelyben nincsenek előítéletek. Az előadás a Református Menekültmisszió vezetője kezdeményezésére jutott el Budapestre.

Kanizsai-Nagy Dóra a JeruVille próbával egybekötött sajtótájékoztatóján, augusztus 25-én elmondta: a menekültmisszió azoknak segít, akik háborúk, vallási, etnikai vagy politikai üldöztetés elől menekülnek Magyarországra. A reformátusok a beilleszkedésben és a hétköznapok megpróbáltatásainak megoldásában segítenek a migránsoknak. Munkájuk közben folyamatosan azt érzékelik, hogy jóval komolyabb társadalmi párbeszédre lenne szükség, ezért is határozták el, meghívják a magyar fővárosba az előadást. A projektvezető szerint a darab egyik fontos üzenete, hogy ne a látszatra, hanem az ismereten alapuló megtapasztalásra alapozzuk azt, hogy mit gondolunk a másik emberről. A JeruVille egy platform, ahol a fiatalok megszólíthatják egymást és lebonthatják a falakat. Ez biblikus béketeremtésnek egy módja, mert hidat építünk az egymástól távol élő, más kultúrából érkező emberek között – véli Kanizsai-Nagy Dóra.

A konténerek a globalizált világ, a migráció és a mobilitás szimbólumai – mondta a darab díszlettervezője. – A konténereket egy olyan valóságos környezetbe helyeztük, ahol sokat lehet egy fiktív világról mesélni. Az üres konténereket a fiatalok élményeivel töltöttük meg. Claudia Tolusso hozzátette: a díszlet arra emlékeztet, mintha egy hatalmas kék rágógumi lenne a parkban eldobva, mivel a műfű és a konténerek is kék színűek. A díszlettel azt próbáljuk érzékeltetni, hogy mi a kapcsolat a valós és a virtuális világ között. Az igazi, valamint a műfű együttes jelenléte is ezt ábrázolja.

A színdarab megalkotói segítettek abban, hogy a szereplők megtalálják saját karakterüket, és pontosan megfogalmazzák üzenetüket; többek között azt, hogy milyen menekültként élni Budapesten – mondta az előadás német rendezője. – Mi magunk korábban szinte semmit nem tudtunk Magyarországról, ezért budapesti előtanulmányok után adaptáltuk a darabot a magyar viszonyokra – árulta el Petra Lammers. A budapesti előadások korunk digitális forradalmát, a neten megélt szabadságot is megjelenítik. A karaktereknek természetesen facebook-profilja is készült – tette hozzá. Petra Lammers hangsúlyozta azt is, hogy a nézők is nagy szabadságot kapnak: eldönthetik melyik konténerre vagy jelenetre kíváncsiak, és melyikre nem, szabadon járhatják saját útjukat. A konténervárosban nem csak a szereplők, a nézők is aktívak, végigjárják, felfedezik az eléjük táruló, határtalan világot.

Magyarország a második legdepressziósabb ország a világon. Az emberek folyamatosan nyávognak körülöttem – mondja az egyik 17 éves szereplő. Traore Lili Fatime JeruVille-i karaktere a boldogság és boldogtalanság okára keresi a választ, és egyben provokál is: mi szól Magyarország mellett, vagy éppen miért keressünk máshol boldogulást. A nézők érvelhetnek hazánk mellett, majd végül Fatime minden előadáson eldönti ezek alapján: megy, vagy marad.

Az Egyetemisták Parkjában felépített konténervárosban csaknem harminc, Magyarországon élő harmadik országbeli menekült, valamint hazai fiatalok játszanak hat estén át. Az előadás ingyenesen látogatható a Petőfi híd budai hídfőjénél, az Egyetemisták Parkjában szeptember 2-án, pénteken; 3-án, szombaton; 4-én, vasárnap; 9-én, pénteken; 10-én, szombaton és 11-én este fél héttől és vasárnap délután fél 4-től.

Református Missziói Központ/Magyar Kurír

(tzs)

 

forrás: magyarkurir.hu