Amatőr művészek figyelem !

XXIV. VIZUÁLIS MŰVÉSZETI HÓNAP 2008
és XX. AMATOR ARITUM ORSZÁGOS KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI TÁRLAT 2009

 

A Budapesti Művelődési Központ 2008. november 20 – 2009. február 10. között rendezi meg a XXIV. Vizuális Művészeti Hónap kiállítás- és programsorozatot.

Intézményünk a bonyolítója a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya által meghirdetett AMATOR ARTIUM XX. ORSZÁGOS KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI TÁRLAT budapesti előválogatójának, mely e kiállítássorozat során kerül megrendezésre.

 

A Tárlat Esszencia kiállítását 2009 májusáig rendezik meg Budapesten. A kiállítássorozaton történő bemutatkozás lehetőségét a fővárosban élő amatőr alkotók (autodidakta, rajztanár és naiv alkotók) – fotó, festészet, szobrászat, grafika és kisplasztika kategóriákban – pályázati úton nyerhetik el.  A budapesti pályázaton részt vehet minden fővárosi alkotó, aki elmúlt 16 éves és nem végzett semmilyen képző- és iparművészeti főiskolát, egyetemet, sem itthon, sem külföldön, és jelenleg sem hallgatója ilyen intézménynek, valamint hivatásszerűen nem foglalkozik alkotóművészeti tevékenységgel.  Feltétel az is, hogy a benyújtandó alkotások az elmúlt két évben készültek, s versenyen még nem szerepeltek.A pályázatokra beküldött alkotásokat szakmai zsűri értékeli és dönt az egyéni díjak odaítéléséről is. A kiválasztott művek a Budapesti Művelődési Központ Galériájában kerülnek kiállításra. Az alkotók a Budapesti Művelődési központ helyi pályázatán elnyerhetik az egyéni kiállítás lehetőségét is. A pályázatra való felkészülést szakmai konzultációk szervezésével is segíteni kívánjuk. A zsűri tagjai választják ki az Esszencia kiállításra kerülő műveket is. A zsűri munkája zárt, döntését követően konzultációt tart az alkotókkal – amennyiben erre igény mutatkozik. Az Amator Artium kiállításokon közösségi díjra is javaslatot tesz a zsűri, amelynek megítélési alapja a közösséghez tartozó alkotók egyéni munkája (minél több alkotó tartozik egy közösséghez, és minél eredményesebben vesznek részt a válogatáson, annál több esélye van az alkotóközösségnek a díj elnyerésére).

Az Amator Artiumon elnyerhető díjak: 1. Egyéni fődíjak: képzőművészeti kategóriában 4 díj, (festészet, grafika, szobrászat, tűzzománc), iparművészeti kategóriában 4 díj (független az anyaghasználattól), Közösségi díj: 1 csoportnak, Művésztanár díj: 3 főnek

FOTÓKIÁLLÍTÁS –  2008. 11. 20 - 12. 10.
A fotópályázat témája: A/ Emberi kapcsolatok B/Kötetlen téma

FESTÉSZET és TŰZZOMÁNC – 2008. 12. 11 – 2009. 01.2.
Festészet: a pályázók kötetlen témában legfeljebb három (egyenként max. 1 m2 méretű) alkotással nevezhetnek.

IPARMŰVÉSZET – 2009. 01.03 - 01. 20.
A pályázók műfajonként legfeljebb három művel pályázhatnak (textil, kerámia, kovácsoltvas, bútor, játék stb.)

GRAFIKA,  SZOBRÁSZAT, KISPLASZTIKA - 2009. 01. 21 - 02. 10.
Grafika:
a pályázók legfeljebb három, bármilyen egyedi vagy sokszorosított grafikai technikával készült alkotást nyújthatnak be.

downloadRészletes felhívás