Bálint nap (február 14.)

Bálint naphoz fűződő tájjelegű szokások :

-A mohácsi sokácok ezen a napon böjtölnek: csak egyszer esznek vagy zsír nélkül főznek, a templomban imádkoznak, gyónnak, áldoznak.

-Hőgyész kőművesei e napon misére mentek, hogy a magas állványokon dolgozva, Bálint oltalmazza meg őket a leeséstől.

-A rábaközi Szil faluban Bálintot a verebek védőszentjének tartják, mert már nekik is kezd kedvezni az időjárás.

-Eleken azon a napon melyre Bálint napja esik,egész évben nem ültetnek apró jószágot. Bálint reggelén az állatok itatóvizébe szenteltvizet cseppentenek.

-Mindszenten akár van, akár nincs hó ezen a napon, csíkot söpörnek, vagyis utat vágnak az udvar olyan részén, ahova nem fér oda az aprójószág, de az ég madarai igen. Ide mindenféle gabonaszemet, aszalt gyümülcsöt szórnak számukra.

-Cserszegtomaj gazdái Bálint napkor napkelte előtt megkerülik birtokukat, hogy a tolvajokat és a madarakat távoltartsák a szőlőtől.

-Balatongyörökön hasonló szándékkal megmetszik a szőlő négy sarkán a tőkéket.

-A horvát néphit szerint a madarak ezen a napon tartják a mennyegzőjüket.

-Hangonyban úgy vélik ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, amely már a tavasz közeledtét jelzi.

Népi babonák :

-Bálint napjához(február 14), amit ma már csak Valentin napnak neveznek rengeteg babona kapcsolódik.

-Azok a lányok akik Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik. Ehhez egy dalocskát kell énekelni és tizenkétszer kell elmenni a templomig.

-A szerelmesek ünnepén több praktikát és taktikát alkalmaztak elődeink , néhány közülük :

-Keressünk kilenc kutat, mind a kilencről hozzunk vizet és itassuk meg a kiszemelt fiúval vagy leánnyal, így a kedves mindig szeretni fog

-Ha a lányos házhoz érkező legény lábához a háziak macskája a fiú lábához dörgölőzik, akkor ő abból a házból fog nősülni.

-Madárral álmodni férjhezmenetelt jelent.

-Naplemente után nem szabad sepregetni a lánynak, mert nem megy férjhez.

-Ha a lány vagy a fiú eltör egy tükröt, akkor 9 évig nem megy férjhez vagy nem nősül meg.

-Egyes lányok vakondok véréből cseppentettek valamilyen ételbe, azt megetették a kiszemelt férfival, hogy így megszerezzék maguknak.

-Azokat a szerelmeseket a hiedelem szerint nem lehetett semmilyen módszerrel elválasztani egymástól, akiknek összekulcsolt kezüket a két anya szentelt vízzel lemosta, a vizet pedig a fejükre öntötte. E pár ellen nem használt semmiféle szemelverés, igézés, vagy rontás.

-A Bálint nap ( Valentin) napi szokások azt is lehetővé teszik, hogy a plátói szerelem egyik élvezője(szenvedője) küldjön üzenetet a másiknak. Még akkor is ha az egyik fél csak csodálja, bálványozza szíve választottját és nem kap viszonzást.

Bálint napi időjóslás :

-Ha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz az évi termés.
-Mesztegnyőiek szerint a Bálint napi hóvirág a tél végét jelenti.
-Ezen a napon kezdetét veszi a fák metszése, és a néphit szerint ha ezen a napon gyümölcsfát is ültetnek, akkor gyorsabban megkapaszkodott, hamarabb rügyezett, gazdag termést hozott.
- Bálint napján szerencsés tyúkot ültetni mert akkor a háznak szerencséje lesz az aprójószágban egészen a következő esztendő Bálint napjáig .

-Bácsfeketehegyen a hideg időnek a jele, ha ezen a napon megszólal a pacsirta s azt mondja csücsülj beö, akkor még hidegre kell számítani.
Topolyán a szeles időt nem szeretik a háziasszonyok, mert ez azt jelenti, nem lesz tojás egész évben. A férfiak meg az esőtől félnek, mert a hagyomány szerint akkor a kukoricán kívül másból nem lesz jó termés. ( Penavin Olga )

 

vissza

Kezdőlap