Báránd

Báránd

Báránd Hajdú-Bihar megye bihari részének nyugat felé a legszélső település,az úgynevezett "Háromföld" :a Nagysárrét,a Hajdúság, és a Nagykunság szegletében húzódik meg. Ez az Árpád-kori településű falu avízállásokból és a mocsarakból jól kiemelkedő lakott hátságokból alakúlt ki .
Bárándot már 1285-ben említette írásában IV. László király egy itt kiadott oklevélben. Területi fejlődése azóta folyamatos, végleges szerkezete az 1950-es évekre kialakúlt .A XVIII.században már meglehetősen fejlett úthálózattal rendelkezett. Két fő útvonala -a 42-es (E60) főút és a 4801- es öszzekötő út- a település középpontjában keresztezve egymást egy nagy teresedést hoz létre ,melyhez kapcsolódva helyezkedik el a falu kialakulásakor keletkező két templom,a piactér és több közintézmény. A nemzetközi vasútvonal északon határolja a települést , mely szintén az országos illetve nemzetközi kapcsolatot bisztosítja .
A község mezőgazdasági jellegű település, a Tésztaüzem az egyetlen üzemi létesítmény.Közigazdasági területe 4256 ha. népességszáma3028 fő,megyeszékhelytől való távolsága 50 km.
A településen óvoda és általános iskola üzemel ,házi és fogorvosi valamint védőnői ellátás bisztosított, gyógyszertár van ,önkéntes tűzoltóság működik. A könyvtár és a művelődési ház nyújt kikapcsolódást a kulturára vágyóknak .Pénzintézetek közül a posta és a Kaba és Vidéke Takarékszövetkezet áll a lakosság rendelkezésére.
A vezetékes ivóvíz és az elektromos áram ellátottság 100%-os , a vezetékes gáz majdnem teljesen kiépűlt .A háztartási hulladék gyüjtése,illetve szállítása szervezett.
A településen a Bárándi Mezőgazdasági Szövetkezet,4 betéti társaság,
1 kft,és 53 egyéni vállalkozó működik.Ezen gazdasági szervezetek túlnyomórészt szolgáltatási tevékenységet folytatnak. A falusi turizmus keretében néhányan megpróbálják idevonzani az érdeklődőket-szállás és étkezési lehetőség bisztosításával-szépen kialakított és gondozott környezetükkel. Az élelmiszerüzletek és vendéglátóhelyek a teljeskörű kiszolgálásra törekszenek.A település határában a főut melletti benzinkut szolgáltatása is folyamatosan bővül.
A bárándiak jó szívvel ajánlják figyelmükbe településüket mindenkinek,az idetérőket szerényen, de annál szivesebben fogadva !Kérem önöket tekintsék meg a falu holnlapját is:

http://www.barand.hu/