Böjte Csaba lesz a csíksomlyói búcsú ünnepi szónoka

A május 21. és 24. között megrendezendő csíksomlyói búcsú mottója: „Most segíts meg, Mária!” A május 22-i ünnepi szentmisén részt vesz Francisco-Javier Lozano bukaresti apostoli nuncius és a világ ferenceseinek legfőbb elöljárója, José Rodríguez Carballo miniszter generális is.

Május 21-én, pénteken a 19 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a 443. csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot és búcsút. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.

Május 22-én, szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 19 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. Az ünnepi szentmise 12.30-kor kezdődik a két Somlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál. Az idei búcsú szónoka Böjte Csaba dévai ferences szerzetes. A szentmisét – amelyen részt vesz Francisco-Javier Lozano bukaresti apostoli nuncius és a világ ferenceseinek legfőbb elöljárója, José Rodríguez Carballo miniszter generális – a Duna Televízió és az Erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti. Szombat éjszaka a kegytemplomban virrasztás lesz. A csíksomlyói Szent Péter-templomban 18 órakor kerül sor a csángó misére.

Május 23-án, pünkösdvasárnap a szentmisék 7-kor, 8-kor, 10.30-kor és 19 órakor kezdődnek a kegytemplomban. Május 24-én, pünkösdhétfőn pedig 8-kor, 10.30-kor és 19 órakor.

A csíksomlyói ferencesek felhívása

A kegyhely őrei, a ferences szerzetesek az idei csíksomlyói pünkösdi búcsúra is mindenkit  várnak: híveket, papokat, szerzeteseket és a lovagrendek képviselőit, a politikusokat és különböző közéleti szereplőket. Felhívják a figyelmet arra, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsú zarándoklat. A pünkösdi szent napokon a Csíksomlyóra zarándokolók Isten imádását, a boldogságos Szűz Mária tiszteletét tartsák szem előtt, és legyenek tudatában annak, hogy a bűnbánati gyakorlatok, a gyónás, az áldozás és a szentmisén való részvétel mellett a zarándoklatnak a kellemetlenségek és egymás elviselése, az áldozatvállalás is részei.

„Évről évre megtapasztalhatjuk, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsúsok közül sokan nem a fentiekben felvázolt lelki-vallásos tartalmat és lelkületet keresik, hanem annak alkalmaként használják fel ezt az évszázados hagyományokkal rendelkező vallási eseményt, hogy politikai hovatartozásukat, a keresztény értékrendtől merőben eltérő csoportidentitásukat mutogassák. Ennek a több éve megfigyelhető jelenségnek a megemlítésével nem szeretnénk senkit bántani, de mint a kegyhely őrei úgy gondoljuk, hogy ezek a megnyilvánulások nem találkoznak a búcsús zarándoklat alapvető értelmével, szerepével. Éppen ezért hangsúlyozzuk: a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat igazi értéke a bűnbánatban, az Istennel való közös találkozásban, a Mária-tiszteletben rejlik” – írják honlapjukon a ferences szerzetesek.

forrás: Magyar Kurír