Bőrműves

Bőrműves

 

A bőrt az ember az őskor óta ismeri és azóta is dolgozik vele. Olyan tárgyakat készít , amit funkcionálisan tud használni , illetve megkönnyíti , és kényelmesebbé teszi használója életét . Évezredek alatt az ember az egyszerű ruházattól ,mint a kacagány eljutott a cipőig . A fejlődés során számos szakma kialakult : tímár , bőrműves , szíjgyártó , nyerges , szűcs , cipész , varga ,csizmadia , bocskoros , könyvkötő stb. Ezalatt a bőrgyártás is fejlődött : pergamen , timsós , krómos , növényi cserzésű , zsír cserzett , aldehiddel cserzett , kordován , szattyán stb.

A bőrművesség kezdetben jellegzetesen női munkának számított . Alapanyagként általában juhok , ritkábban a szarvasmarha bőrét használták.

A korai cserzőeljárások közül honfoglalóink a zsíros- és timsós cserzést alkalmazták . Europa-hírűvé vált a tímsóval kezelt , meleg faggyuval átitatottmagyar bőr , melyet leginkább lószerszámok ( nyereg , kantárzat ) készítésére használtak.

További bőrből készített használati és viseleti tárgyak pl.: a tömlők , övek - a szíjgyártók termékei , illetve a ruházat bizonyos részei , melyeket a szűcsök készítettek .

Kovácsné Révész Zsuzsanna