Bemutatták a Húsvét 2012 bélyeget

A Magyar Posta 2012-ben forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti húsvét ünnepét. A Keresztes Dóra grafikusművész tervei szerint az Állami Nyomdában készült bélyeget február 24-én, a Magyar Katolikus Rádió székházában Spányi Antal püspök jelenlétében hozta forgalomba Bakati Gábor vezérigazgató-helyettes.

„Kultúránk egy része ez a bélyeg” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, köszönetet mondva az ezeréves keresztény Magyarország értékeit bemutató kezdeményezéséért.

Köszöntőjében Bakati Gábor, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese a Húsvét 2012 elnevezésű bélyeg kiadásának szerepéről és motívumairól beszélt, kiemelve Keresztes Dóra grafikusművész az alkalmi borítékon látható alkotását, a pléhkrisztust. Méltatása végén útjára indította a forgalmi bélyeget, melynek egy-egy díszpéldányát adta át a székesfehérvári főpásztornak és Radetzky Andrásnak, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettesének.

A posták lakossági levél- és képeslapforgalma jellemzően évente kétszer, a karácsonyi és a húsvéti ünnepek alkalmával jelentősen megnő. A magyar filatéliai hagyományok mellett ez is ösztönzi a Magyar Postát, hogy évente új bélyeg kibocsátásával köszöntse a kereszténység legnagyobb ünnepét.

A Jézus Krisztus kereszthalálával és feltámadásával beteljesedő megváltás a keresztény örömhír legfontosabb üzenete. A bélyegképen népies ábrázolásmódban a keresztről levett Krisztust ölében tartó és fiát sirató Mária, a pietá jelenet látható. Az alkalmi borítékot a barokk népi hagyományokat és a népi vallásosságot jellemző pléhkrisztusok ihlette grafikai kompozíció díszíti. Az alkalmi bélyegzőn a bélyegkép virágmotívuma ismétlődik – szerepel a bélyegről készült tájékoztatón.

Magyar Kurír

(gj)

 

forrás: magyarkurir.hu