DÓM TÉRI ADVENT

Szeged, 2010. november 26 - december 23.
Folklór; Vigalom, karnevál, sokadalom; Könnyűzenei; Kulturális; Koncert

Bálából épül színházterem az ország egyik legpatinásabb közterén, a szegedi Dóm mellett. A karácsonyig működő színház falai nyolcszáz bála szalmából állnak majd. A Dóm Téri Advent programsorozat keretében idén több mint száz rendezvény várja az érdeklődőket. Itt lesz látható az ország legnagyobb adventi koszorúja is. A tíz méter átmérőjű, gigantikus méretű koszorú súlya meghaladja az egy tonnát.

A Dóm Téri Advent jellegzetessége az is, hogy a kézműves vásár látogatói a tér közepén égő tűz mellett melegedhetnek, így biztosítva a meghitt hangulatot egy-egy jóízű beszélgetéshez. A négy hét során várhatóan kétszáz mázsa fát tüzelnek majd el. A tüzelőfa Erdélyből, Kőrispatak mellől érkezik. Az óriási méretű adventi koszorún önmagában a négy gyertya súlya megközelíti a két mázsát. A gyermekek számára minden bizonnyal a rejtélyes bálalabirintus lesz a tér legkedveltebb része.

A Dóm téri Advent a vidéki Magyarország legnagyobb szabású karácsonyi vására és rendezvénysorozata. Az Ördögszekér tízedik éve szervezi a szegedi Dóm téren adventi programjait.

Szeged a Dóm Téri Adventtel bizonyítja, hogy a különleges köztéri ünnep váró hangulat nem csak a világvárosok kiváltsága.

Közép-Európa egyik legszebb terén, a szegedi Dóm téren kézművesek sátrai és egy 200 személyes bálaszínház kap helyet november végétől négy héten át. Nemcsak az adventi hangulat, a folyamatosan égő máglyák, meleg harapni való és forró italok melengetik a vásározók testét s lelkét, hanem igényes zenei és színházi előadások is költöznek a bálaszínházba.
A szegedi Dóm téren olyan portékákkal és előadásokkal találkoznak, amelyeket a modern kor embere talán csak olvasmányaiból, tévéből ismerhet. Az ördögszekeres vásárok és fesztiválok sajátja a hagyományőrzés, ugyanakkor nem „népies” hangulatra kell számítani: olyan portékát, környezetet és élményt kínál a szegedi Dóm tér, melyek természetes anyagokból, eredeti forrásból készülnek-épülnek, ám a korszellemmel sem állnak ellentétben.

Adventi fafaragó butik. A Bálaszínház mellékén minden faragásra termett gyermek és felnőtt kipróbálhatja a tölgyfa megmunkálását.  Szerszám, és tölgy a helyszínen, csak a lelkesedést ne feledd otthon!

Szalmalabirintus a kicsiknek. Ha nem vagy magasabb, mint  a labirintus fala, szóval ha nem látsz át fölötte, akkor gyere a különleges szalmabálákból épített labibrintusba kóvályogni a Dömötör torony alá! Ne félj, ha eltévedsz, kimentünk!

Ami nem lesz:

- kereskedői terror
- tülekedés
- mellbe vágó reklámok
- távol-keleti mikulás
- giccses karácsonyi zenefolyam
- hazug reklámok

Ami lesz:
- természetes alapanyagok
- igazi értékek
- angyalszárny suhogás
- valódi adventi hangulat
- autentikus és hallgatható zenék
- körszínház szalmabálákból
- máglyák
- fenyőfa árusítás
- szalmalabirintus a gyerekeknek
- betlehemesek a Kárpát-medencéből

Ugyanakkor nem kizárólag "népi", és főleg nem "népies" hangulatra kell számítani: az adventi időszakban olyan termékeket és előadásokat kínál a szegedi Dóm tér, amelyek természetes anyagokból, eredeti forrásból készülnek-épülnek, ám a korszellemmel sem állnak ellentétben.

A Dóm Téri Advent az a hely Szegeden, ahol ingyen is találunk ajándékot:
* az adventi máglya izzó fahasábjainak melege
* a bálaszínház ingyenes programjai
* az óriáskoszorú és gyertyáinak fénye
* a gyermekek kedvence, a szalmalabirintus
* a meghitt talákozások, beszélgetések - mert itt nincs lökdösődés, rohanás
* itt nincsenek harsány, bosszantó reklámok - a Dóm tér reklámmentes terület

Ez a mi ajándékunk Szegednek és vendégeinek.

Pontos helyszín:
Dóm tér

Belépő:
A rendezvény látogatása ingyenes!

Információ:
Ördögszekér Bt.
62/543-135
info@ordogszeker.hu

Honlap: www.domter.hu