Egymillió csillag a szegényekért - ma kezdődika Katolikus Karitász szolidaritási akciója

Székesfehérváron, a püspöki palota adventi udvarában kezdődik az Egymillió csillag a szegényekért akció. A Katolikus Karitász akciójához tizenegy egyházmegye csatlakozik.

Az akció keretében a Karitász önkéntesei és munkatársai tetszőleges összegű adományért gyertyákat adnak át az adományozóknak. Minden egyes mécses egy rászorulót jelképez. A gyertyákért adott adományból származó összeget a Karitász a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítja. A rendezvénysorozatban 11 egyházmegye több mint 150 települése vesz majd részt.

Idén az országos programsorozatot a székesfehérvári püspökség Adventi Udvarában a hagyományos ünnepi gyertyagyújtás alkalmával nyitja meg Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke.

Az akció 1998-ban Franciaországból indult, hogy meghódítsa az európai kontinenst. 1999 karácsonyán elsőként Spanyolország, Németország és Svájc csatlakozik a kiemelkedő programhoz.  A Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis pedig 2006-tól vesz részt önállóan ezen szolidaritás-akcióban. Az „egymillió csillag" akcióban ma már tizenkét ország vesz részt évről évre.

Az akció célja minden országban közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése. Figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé.

forrás: Magyar Kurír

magyarkurir.hu