Emlékezés a kommunizmus áldozataira

Február 25-én, szombaton több száz résztvevő jelenlétében emlékeztek a kommunista diktatúra áldozataira  a Terror Háza előtt. A megemlékezésen jelen volt Erdő Péter bíboros. Beszédet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója, és Balás Piri László, a Kelet- és Közép Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Senki nem dönthet rólunk helyettünk, mert csak a felelősséggel megélt szabadság szülhet rendet - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Terror Háza Múzeum előtt rendezett megemlékezésen. Schmitt Mária, a múzeum igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a terrorra nincs mentség, az ember megalázására, megsemmisítésére nem adható felmentés.

Az ünnepi beszédeket mások mellett Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bogárdi Szabó István református püspök, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke a közönség soraiból hallgatta.

Schmitt Pál köztársasági elnök a rendezvény után feleségével közösen meggyújtotta az emlékezés mécsesét a Terror Háza falánál. Orbán Viktor miniszterelnök kora délután gyújtott mécsest a Hősök Falánál.

Az MTI-t a szervezők úgy tájékoztatták, hogy egész napos programjukat, tárlatvezetéseiket több mint háromezren látogatták.

Az Országgyűlés 2000-ben döntött úgy, hogy február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

MTI/Magyar Kurír

Fotó: Drobilich Timea, MTI: Beliczay László

forrás: magyarkurir.hu