Erdő Péter meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját a Szent István-baziliknál

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek gyújtotta meg az első adventi gyertyát a Szent István-bazilika előtt felállított óriási adventi koszorún.

Köszöntő beszédében arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az adventi időszakban Krisztus jövetelét várjuk. "Annak a jövetelét, aki hajdan megszületett a betlehemi istállóban. Ő maga a világosság. A hitben, a kegyelemben, a szentségekben és a másik emberben, aki a segítségünkre szorul, mindig újra megtaláljuk őt. Aki enni ad az éhezőnek, aki megsegíti a hajléktalan szegényt, az maga is világosságként ragyog fel az emberi nyomorúság, önzés, kilátástalanság, a gyűlölet, a keserűség, egyszóval a bűn éjszakájában."

A bűntől "maga a szuverén és mindenható Isten tud megszabadítani - mondta a bíboros. Együtt kell működnünk vele, és tudnunk kell, hogy a vele való találkozás elsöprő, elemi erőt jelent. Ha erős a bűn, mint a forgószél, még erősebb az, akivel most találkozni akarunk, találkozni fogunk. Ha pedig ez így van, akkor készüljünk erre örömmel, szeretettel és bűnbánattal" – fogalmazott.

A Szent István téren megnyílt vásáron adományokat gyűjtenek hátrányos helyzetű gyerekek számára. A karácsonyi fényeket Rogán Antal polgármester nyújtotta meg.

Magyar Kurír

MTI

Fotó:Soós Lajos MTI

 

forrás: magyarkurir.hu