Fűben-fában / Népi gyógymódok

Ezen az oldalon szeretném összegyűjteni a Kárpát-medence gyógynövényeit és felhasználási

javaslatait a népi gyógyításban.

 

Manapság látható egy új szemléletmód kibontakozása életről-halálról, az ember és a természet harmonikus kapcsolatának fontosságáról, egészségünk megőrzésében a természetes gyógymódok szerepéről. Újraéled az elfelejtett ősi tudás és bölcsesség megismerésének vágya.

Azért arra felhívnám a figyelmet ,hogy betegségünket ne magunktól kezdjük el kezelni, először mindig keressük fel háziorvosunkat és beszéljük meg vele .Kérjük ki véleményét,kérjünk tanácsot betegségünk kezelésével kapcsolatban.Szeretném a figyelmet felhívni arra ha vér nyomáscsökkentőt szedünk mellette ne fogyasszunk pl.fehér fagyöngy teát mert az végzetes lehet.Vagy egyik vagy másik.Természetesen vannak olyan gyógynövények amiket kiegészítő terápiaként használhatunk ezért fontos ,hogy ezt megbeszéljük orvosunkkal.!!

Persze vannak olyan esetek amivel nem rohanunk rögtön orvoshoz ,mint a megfázás és egyéb enyhébb betegségek.

 

 

Az idősek még emlékeznek rá, hogy az erdők, mezők virágai és növényei nem csupán táplálkozási célokat szolgálnak, hanem gyógyhatásuk révén különféle betegségek gyógyítására is alkalmasak.

 

Minden korban voltak botanikához értő emberek, akik tudásukat felhasználva különféle betegséget orvosoltak. Az 1800-as években a gyógyszerészek saját maguk termesztett alapanyagokból készítettek különféle gyógyteákat, kenőcsöket. Egy 1861-es tanácsi jegyzőkönyvben olvasható, hogy a város a Kiskunfélegyházi út melletti kőkeresztnél a gyógyszerésznek két hold földet ad füvészkert céljából.

Az alábbi összeállításból megtudhatjuk, hogy néhány ismert növény, milyen betegségek gyógyítására alkalmas a néphit szerint.

 

Gyógynővények betűrend szerint

a, á ,b  , c, cs , d , dz , dzs ,  e , é , f , g , gy , h , i-í , j , k , l , ly , m ,
 n , ny , o-ó , p , q , r , s , sz , t ,ty , u-ú , ü-ű , v , w , x , y , z , zs

 

Fűben-fában / Népi gyógymódok

Népi gyógymódok
A népi gyógyászat hátterét a természetismeret és a hitvilág egyes rétegei képzik. A népi gyógyászatban egymást kiegészítve alkalmazzák a betegségek gyógyításának tapasztalatokon alapuló, utólag az orvostudomány által is igazolt gyógymódokat, valamint hiedelmeken alapu-ló eljárásokat, eszközöket.
Az emberek olyan módszerektől vártak javulást, mint a ráolvasás, kézrátétel, amulettek hor-dása, stb. A gyógyítók között voltak táltosok, halottlátók is, és voltak specializált gyógyítók is: füvesek, javasok, állatgyógyászok, kuruzslók. Megállapíthatjuk tehát, hogy a racionális és irracionális eljárások összefonódva jelentkeztek.Gyógyítani olyan férfi vagy asszony kezdett, aki jól ismerte a gyógynövények hatásait, vagy jó kenő vagy jó csontrakó volt. Ezek a foglalkozások mutatnak némi párhuzamot a mai masz-szőrrel és csontkováccsal, mindenestre megkívántak némi anatómiai ismereteket. Néha sebé-szeti műtéteket is sikeresen hajtottak végre, gondoljunk csak "agyafúrt" szavunkra. A gyógyí-tók képességüket álmukban vagy öröklés útján szerezték.
A magyar népi orvoslásban alapvető módszertani terápiás elv tehát a homeopátia. Nemcsak a sárgaságot, más betegségeket is gyógyítottak homeopátiával. A kenőasszonyok például a vég-tagfájdalmakat, a fáradtság, hűlés okozta fájást fájdalmas kenéssel gyógyította. Kenés után a betegek törődöttségre, fájdalomra panaszkodtak, mely később elmúlt.
Az ősi sámánisztikus világképet őrzik a betegségekre vonatkozó kifejezések: nekitámad, bánt-ja, sanyargatja, előveszi, behatol, bemegy, felmegy, rájár, utoléri, megtámadja, földhöz üti, kimarja, eszi, stb. A betegség perszonifikációja azt a régi képzetet idézi, miszerint a betegsé-get démonok, ártó szellemek okozzák.

Betegségek betűrend szerint

a, ábc, cs, de,   é , f , g , gy , h , i-í , j , k , l , ly ,m , n , ny , o-ó , p , q , r , s , sz , t , ty , u-ú , ü-ű , v , w , x , y , z , zs