Fokhagyma

Fokhagyma
( Allium sativum ) nevezik még büdös hagymának is.
Sajátos, erősen aromás, kissé kellemetlen szagú, kissé csípős ízű .

Elő és Dél- Ázsiában őshonos, Egyiptomban szent növényként tisztelték.
Hazánkban a XV. században kezdődött a termesztése.

A fokhagyma antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz növényi penicillinnek is nevezhető.

Hatóanyagai:  illóolajakat ( alliin, allicin), szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyagnak ( ajoén ) köszönheti.

A modern orvostudomány is igazolta az emésztést elősegítő, bélfertőtlenitő, bélféreg űző, vérnyomást csökkentő,segít megelőzni az érelmeszesedést, epe és májműködést elősegítő hatását.
Ismeretes a fokhagyma baktériumölő hatása is. A Koch féle tbc bacilusokat 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. 

A fokhagymát gyógyhatása mellett egyes helyeken használták és  még ma is varázsszerként használják. Az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, és azt tartották róla, hogy megvéd a szemmel veréstől és a betegségektől.

Felhasználása fűszernövényként:

A fokhagyma jellegzetes, és hosszú ideig tartó intenzív szagát semlegesíthetjük ha nyersen történő fogyasztása után elropogtatunk egy szem őrölt kávét, vagy megiszunk egy pohárka tejet.

Felhasználhatjuk levesek, sültek, főzelékek, saláták, szószok, kolbászok készítéséhez és húsok pácolásához is. Sokan kedvelik a fokhagymás pirítost és a lángos is elképzelhetetlen nélküle.

Hogyan használhatjuk : gerezdenként, összezúzva, szárítva, fűszer sóként.

 

Mivel helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban legalább egyszer egy nap együnk nyers fokhagymát. A fokhagyma csökkenti a dugulást a hörgőkben, enyhíti a torokfájást és kitisztítja az orrot is.  Az érzékeny gyomruak mértékkel fogyasszák!

Antibiotikum helyett : Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagyma nyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5 ször ismételjük. Ez a legjobb természetes antibiotikum 2-3 nap alat segít kiűzni szervezetünkből a korokozókat.