Friss hírek-

Pannon Filharmonikusok

"A Concerto egyszerűen tökéletes volt"

(az idézet forrása: www.momus.hu - Fórum)


Viharos vastapssal köszönte meg a közönség Pécsett és Budapesten is a Pannon Filharmonikusok hangversenyén Paul Badura Skoda játékát, és Bartók Concertojának előadását.

A Pannon Filharmonikusok évadnyitó hangversenyeit Pécsett és Budapesten vezénylő Kocsis Zoltánnal a pécsi előadás szünetében készült rádióinterjú letölthető itt...

Zenekarra és színészre komponálva - Segítség, komolyzene!

2009. október 2., 18.00h ANK Művelődési Ház, Pécs

A "Segítség, komolyzene!" sorozat részeként október 2-án este hat órakor az ANK Művelődési Házban "Ha a zeneszerző szerelmes..." címmel adja elő a zenekar Deák Márta koncertmester, hegedűművész előadásában Bartók I. hegedűversenyét rendhagyó feldolgozásban.

Az előadógárda sokszínű: a sorozat zenei mesélője, moderátora Bujtor Balázs (képünkön), a Pannon Filharmonikusok koncertmestere, aki a neves magyar színész, Bujtor István és a hegedűművész Perényi Eszter fia, így születésétől fogva a zene és a művészetek világában élt. Kiváló humorérzékével és sokoldalú művészeti, zenei műveltségével kalauzolja el a hallgatókat egy-egy mű kapcsán az adott szerző, a korszak, a stílus rejtelmeibe. A karmester Vass András, és a filharmonikusok másik koncertmestere, Deák Márta hegedűművész is közreműködik az előadásban. Fontos szereplője még az estének László Csaba színművész, aki a narrátor szerepét fogja betölteni. A zenekarra és színészre komponált műsort a darab története ihlette. Bartók első hegedűversenyét (amit ő maga nem is tekintett igazi hegedűversenynek) 1907-1908 körül írta Geyer Stefi hegedűművésznőnek, akibe reménytelenül szerelmes volt. A rendhagyó darab titkos életet élt a művésznő haláláig, csak az után került nyilvánosságra. Először 1958-ban mutatta be Hans-Heinz Schneeberger a Bázeli Kamarazenekarral, Paul Sacher vezényletével. Bartók ezzel a művel elrugaszkodott a klasszikus versenymű-formától, mivel a mű mindösszesen két tételes. Jellegzetes főmotívumát maga a szerző Geyer Stefi "leitmotivjának" nevezte. A két tétel más-más beállításból vázolja fel a művésznő portréját: az elsőt vágyódó dallamvilág, érzékeny harmóniák jellemzik, a második egy élénk, szórakoztató lányt rajzol elénk, alkalmat teremtve a virtuóz játékra. A művet olyan nagy művészek tették legendássá, mint David Ojsztrah, Maxim Vengerov vagy Pauk György. A káprázatos művészgárda ezt a szerelmet körüljárva avatja be a közönséget a szerző, valamint a zenei alkotás és előadás titkaiba. A program az egész családnak szól: a szervezők a gyerekeknek ajándékokkal kedveskednek, és az egész piciket ingyenes játszóház várja.

A Segítség, komolyzene! sorozatra kedvező áron bérletek válthatók.

Bérletrendelés itt...

Jegyrendelés a koncertre (2009. október 2.) itt...

A 28 éves karmester és a 270 éves Stradivari

2009. október 3. 19.00h Pécsi Nemzeti Színház

A geopolitikában még mindig kérdés, létjogosult-e Közép-Kelet Európa, mint földrajzi fogalom, a zenei életben viszont egész biztosan az. Október 3-án este hét órakor a Pécsi Nemzeti Színházban találkozik Közép- és Kelet-Európa: Václav Hudecek cseh hegedűművész, Rossev Gergov bolgár karmester és a Pannon Filharmonikusok közreműködésével kelnek új életre Dvořak, Csajkovszkij és Elgar művei egy rendkívüli koncerten, aminek a címe is magáért beszél: "Zene a zenéért".
Az este egyik nagy különlegessége kétség kívül Rossen Gergov (képünkön), a komoly tapasztalatokkal rendelkező, ám még csak 28 éves karmester. Gergov 5 éves korában kezdett zongorázni, emellett klarinét és zeneszerzés tanulmányokat is folytatott és már gyermekként is komoly nemzetközi kitüntetéseket nyert el. 1996-ban kezdte karmesteri tanulmányait Michail Angelovnál, a következő évben a "Fiatal Zenei Tehetségek" szófiai versenyén különdíjat kapott. 18 éves korától Bécsben tanult tovább, majd a Tanglewood Zenei Fesztiválon nyújtott eredményének köszönhetően karmesteri ösztöndíjat kapott a Bostoni Szimfonikus Zenekarhoz. Karmesteri tanulmányait 2004-ben kitüntetéssel végezte el. 2006-ban a Norrlands Opera szimfonikus zenekarával David Chesky műveit tartalmazó felvételt, amely 2008-ban a Grammy-díjkiosztón "Klasszikus kortárs zenemű" kategóriában jelölést kapott. Repertoárja igen széles. A bécsi klasszikus művektől a romantikán át napjaink kortárs zenéje is érdekli.
Václav Hudecek cseh hegedűművészre 1966-ban figyeltek fel a nemzetközi zenei életben, amikor második díjat nyert a cseh rádió tehetségkutató versenyén. David Ojsztrah tanítványaként tanult, valamennyi nagy európai koncertteremben fellépett, de turnézott az Egyesült Államokban és Japánban is. Az 1992-ben az orosz zsidó hegedűiskola előtt való tisztelgésként a művész különleges trilógiát rögzített a legnagyobb orosz zeneszerzők fiaival. Pavel Kogannal felvett Négy évszak platinalemez lett, akárcsak az Igor Ojsztrah vezényletével felvett Mozart-versenyművek és a Dmitri Sitkovetskyvel közösen készített Bach-hegedűversenyek felvétele. Václav Hudecek hegedűje egyébként méltó partnere a művésznek: egy 1729-ben készült Stradivarin játszik.
A zenekar a bérlettel rendelkező vendégek számára 1 db tiszteletjegyet ajánl fel, amennyiben elhívják a hangversenyre egy barátjukat, ismerősüket, rokonukat. A tiszteletjeggyel a kísérők ingyen vehetnek részt a rendezvényen.

Jegyrendelés erre a koncertre itt...

Megvalósult a Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

A rendezvényt az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatja.

További információ:

Graf Orsolya
kommunikációs menedzser
Tel.: 72/510-114/25
Mobil: 20/449-8505
Fax: 72/213-513
E-mail: grafo@pfz.hu
Honlap: www.pfz.hu
__________________________________________________

 Budai Ági  március közepén indul Török honba a bőr lábbelikért a nyári rendezvények résztvevőinek, akit érdekel, még rendelhet.
átvehető a www.magyarokpiaca.eu helyszínén. vagy Novákfalván, vagy Izsákon, vagy Kecskeméten vagy a Kurultájon vagy talán Sanli Urfában...
A készítő

http://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=0fcd46f800&view=att&th=11fb79aa0a0f861e&attid=0.2&disp=inline&realattid=f_frotaeta1&zw

info@rafia.hu
A Kreativitás és Innováció nagykövetei

Az Európai Unió a 2009-es esztendőt a "Kreativitás és Innováció Európai Évének" nyilvánította. Ennek alkalmából tudatosságnövelő promóciós kampányokat indítanak, nyilvános vitafórumokat rendeznek, s a jó gyakorlatok felmutatására koncentrálnak, s a mindezek szolgálatába állított honlap kínálata is folyamatosan bővül. 24 kiemelkedő üzletembert, művészt, kutatót és designert kértek fel az "év nagykövete" szerepére. Az informális testületet Esko Aho volt finn miniszterelnök, a NOKIA ügyvezető alelnöke irányítja és képviseli, tagjai között olyan elismert tervezők, feltalálók és művészek vannak, mint a német Karlheinz Brandenburg feltaláló, a holland Rem Koolhaas építész, Damini Kumar designer, feltaláló, a spanyol Javier Mariscal designer, a német Erik Spiekermann tervezőgrafikus, a francia Philippe Starck designer, a román Radu Mihăileanu filmrendező és még sokan mások. Jelentős elismerés, hogy Rubik Ernő, designer, építész, feltaláló és Losonczi Áron építész, az üvegbeton feltalálója személyében két magyar személyiség is tagja a „nagykövetek” csoportjának.

Az uniót vezető cseh elnökség véleménye szerint a gazdasági válság közepette rossz és vállalhatatlan reakció volna csökkenteni a képzésre és az innovációra szánt forrásokat - éppen ellenkezőleg, ezeket még nagyobb intenzitással és hatékonysággal, abszolút mértékben is növelni kell.

forrás: designterminál2009.01.23.

Magyar design az Extremely Hungary-n

Az Extremely Hungary című, január 24-én nyíló, new york-i és washingtoni helyszíneken megrendezésre kerülő magyar kulturális évad gazdag programjában a hazai iparművészet, design és építészet is szerepel majd.

A mintegy 160 darab Zsolnay-kerámiát bemutató kiállítás január 24. és március 21. között tekinthető meg a Forbes Galériában. A tárlaton szereplő alkotásokat Dr. Gyugyi László gyűjteményéből válogatták. A Forbes Galéria lesz a helyszíne a Fény és Forma: Modern építészet és fotográfia 1927-1950 és a Hungarian Design Objects című kiállításoknak is.

A new york-i design hét idején a Magyar Kulturális Központban egy spontán designvásár keretében kiemelkedő hazai formatervezők friss, innovatív munkáit állítják ki május 16. és 19. között.

A kézi készítésű cipőkből álló Vass László-gyűjtemény legszebb darabjait tárja a közönség elé a Magyar Kulturális Központ szeptember 15. és október 31. között nyitva tartó kiállítása. Vass László egyike Közép-Európa legkiválóbb cipőkészítőinek, gyűjteménye a II. világháború utáni időszakból származó és kortárs darabokból áll.

A Museum of Modern Artban november 5-én szimpóziumot rendeznek a Bauhausnak a magyar építészetre és designra gyakorolt hatásáról.

Részletek: http://extremelyhungary.org/

forrás: designterminál2009.01.22.

A Nemzetközi Kerámia Stúdió idei programjai

A kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió 2009-ben megrendezendő szakmai programjai:

Szimpóziumok

  • Tálaló edényekA funkcionális kerámia irányainak vizsgálata. 2009. június 3 – 30. Meghívott művészek: John Glick (USA) és Ivan Jelinek (Csehország)
  • A figura – A figuratív kerámia plasztika vizsgálata technikai és fogalmi szempontokból, 2009. július 1 – 29. Meghívott művészek: Rimas VisGirda (USA), Dalia Lauckaite-Jakimaviciene és Rytas Jakimavicius (Litvánia)
  • Fehér arany, 2009. augusztus 4 – 31. Meghívott művészek: Pavel Knapek (Csehország) és Pei Xueli (Kína)

Mesterkurzusok

  • A porcelánon, kőedényen és üvegen alkalmazható változatos nyomtatási technikákGeszler Mária vezetésével, 2009. április 7 – 16.
  • Kísérleti kerámia felületekPeter Beard (GB) vezetésével, 2009. augusztus 12 – 19.
  • naked raku és füst égetéses technikákDavid Roberts (GB) vezetésével, 2009. szeptember 16 – 23.

Nemzetközi Kerámia Stúdió, H-6000 Kecskemét, Kápolna u. 11. Tel.: +36 76 Részletek: http://www.icshu.org/programmagyarul.htm

forrás: desingterminálMagyarok Piaca . 2008. december 20.

Egy tartozásomat sikerült lerónom barát nőmnek Budai Áginak és lelkes csapatának . Első perctől kezdve figyelemmel kísértem kezdeményezésüket , de igazából csak az internet lehetőségeit kihasználva tudtam segíteni nekik .  Csodálatos élményekben volt részem és sikerült egy kicsit lelkileg is feltöltődnöm . Mára már elmondhatják , hogy nagyrészt sikerült megvalósítani elképzelésüket .Érkezésemkor éppen a Jurta állítását végezték , érdemes megnézni ! Igazi kikapcsolódás az egész családnak és még vásárolni is lehet. Budai Ágnes igazán szép portékákkal készült a Karácsonyra! Nem csak kosarak és fonott székek , de könyvek , CD, Sámán dobok , gyékény áruk és kerámiák , népviseleti ruhák is megtalálhatók nála. Gyönyörű szalma díszeket is láttam igazi mesterművek.  Sajnos Váry Gábor keramikus barátomnak el kellett mennie , de megcsodálhattam az Ő munkáit is . De nem szabad elfelejtkezni a Tündérképzőről sem.  Szinte minden megtalálható a piacon és aki veszi a fáradságot és kilátogat igazán találhat kedvére való árút. Mára már a piac fedett ,tehát nem kell félni az időjárás viszontagságaitól sem . Érdemes sietni mert elég sokan látogatják és Karácsony közeledtével még elcsíphetünk egy két ritkaságszámba menő igazán nívós darabot .

Kovácsné Révész Zsuzsanna
Design Hét 2008 – Párbeszéd

2008-09-29 13:36:23
A Design Terminál Kht. a Magyar Formatervezési Tanács védnökségével 2008. október 3-12. között ötödik alkalommal rendezi meg a fővárosban a Design Hét című eseménysorozatot. Az idei év központi témája, gondolata a Párbeszéd, amely egyként utal a tárgy és a felhasználó interakciójára, a designer és a megbízó együttműködésére, valamint a tervező és a társadalom aktív kapcsolatára.

A zavarba ejtően gazdag, több tucat helyszínen zajló program remek lehetőséget kínál arra, hogy a téma iránt érdeklődők alapos betekintést nyerjenek a hazai és nemzetközi formatervezés legfrissebb eredményeibe, újdonságaiba. Összesen több mint 50 különböző rendezvény, kiállítás, divatbemutató, előadás és kerekasztal beszélgetés várja a látogatókat.

A Design Hét ötödik születésnapját jubileumi akcióval ünnepeljük, melynek célja a tárgy- és formakultúrára érzékeny gondolkodás erősítése. A designkultúrát képviselő boltokkal közösen rendezett program lényege, hogy a Design Hét ideje alatt városszerte közel 50 üzletben lehet kedvezményesen vásárolni.
A Design Hét történetében először érkezik sztárvendég Budapestre. A kortárs designszcéna egyik legeredetibb figurája, a holland Marcel Wanders tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). Wanders jelenléte a hazai rendezvény nemzetköziségét bizonyítja, illetve jelzés értékű visszaigazolása annak, hogy az esemény egyre erősödő pozícióval bír az európai design hetek sorában.

A programsor helyszínei közül kitüntetett szerepet kap az Iparművészeti Múzeum. Itt lesz látható a Magyar Formatervezési Díj 2008. évi pályázati anyagának és nyerteseinek seregszemléje, az elmúlt öt év során díjazott alkotásokat felvonultató FormaTúra kiállítás, a MOME európai vándorkiállítása, a Taste MOMEnts, valamint egy nagyszabású kortárs divatshow, a Kortárs kifutó.
A divat egyébként is hangsúlyos téma az idei rendezvénysorban, hiszen soha ennyi bemutatót nem élvezhetett még a nagyérdemű. A Merlinben környezettudatos öltözékek lesznek láthatók Ökosztüm címen, az Italian Fashion on Tour keretében minden este más olasz luxusmárka vonul fel a kifutón, sőt a Je Suis Belle idei kollekciójának darabjai is újszerű módon elevenednek meg.

A minden évben más-más tematika szerint felépített túraprogram idén exkluzív budapesti hotelek belsőépítészeti titkaiba enged bepillantást, s a látványt neves hazai belsőépítészek értelmezik majd.
A tíz nap alatt zajló események dokumentálására rendhagyó pályázattal készül a Design Hét. A MyCam címen meghirdetett videóverseny szubjektív, bátor, de mindenek előtt kreatív videózásra hív minden szakmabelit, és design iránt elkötelezett műkedvelőt egyaránt.

Részletes program, további információ: www.design7.hu

Forrás: design7