A Himnusz születésnapjára emlékeztek Szatmárcsekén

A Himnusz születésnapjára emlékeztek Szatmárcsekén

január 21. 9:47

A szatmárcsekei református templomban ökumenikus istentisztelet keretében került sor a magyar kultúra napja megünneplésére. Mint ismeretes, Kölcsey Szatmárcsekén írta meg a Himnuszt 1823. január 22-én.

A január 17-én tartott istentiszteleten igét hirdetett Kocsis Fülöp görög katolikus püspök, előfohászt mondott Bölcskei Gusztáv református püspök. Kocsis Fülöp beszédében azokról a férfiakról és nőkről beszélt, akik prófétai alapon hirdették, hirdetik a kultúrát. A mai ember és a magyar kultúra többek között azért szenved, mert nem figyeltünk ezekre a prófétákra. Ki kell mondani, mi az, ami eltérít bennünket a kultúrától és Istentől, hogy helyet tudjunk adni az igazi értéknek a magyar kultúrában, a magyar hazában, a magyar ember szívében. „Csak az az igazi kultúra, amely alázattal nyilvánul meg, keresi Istent, s alkotása során erről tesz tanúbizonyságot” – jelentette ki. Bölcskei Gusztáv az ökumenikus imahét mottóját („Ti vagytok erre a tanúk”) alapul véve a bibliai szereposztást egy tárgyalóteremben helyezte el, és bátorított: merjünk tanúk lenni egy olyan világban is, ahol vádló, bíró sok van, csak tanúk vannak kevesen, akik tanúskodnak Isten szeretetéről.

Az ünnepség díszvendége, Sólyom László elmondta: a Himnusz nem egyszerűen a kultúra egyik kiemelkedő teljesítménye, annál sokkal több, mert a magyar nemzet azt a szívébe fogadta, a magyarság szimbóluma lett és elválaszthatatlan a hazaszeretettől.

A Kölcsey Társaság – mint 1994 óta minden évben – az ünnepség során átadta a Melocco Miklós által készített Kölcsey-emlékérmet. A díjat ezúttal Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező kapta a magyar kultúráért végzett áldozatos munkájáért, a magyarság múltjának és a népmesék világának feldolgozásáért.

Az istentisztelet után Kölcsey Ferenc sírjánál ünnepélyes koszorúzásra került sor a református temetőben.

Kádár Brigitta/Magyar Kurír

forrás: Magyar Kutír