Ismét lehet boroshordókat díszíteni

A tavalyi Ördögkatlan fesztiválon már bemutatkozott néhány művészi hordó, amelyek a Vylyan Pincészet és 17 pécsi művész összefogásából születtek.


A pályázat - amelynek célja, hogy a képzőművészet és a borok keresztmetszetéből egyedülálló alkotások szülessenek - idén is folytatódik. Az új, különleges hordók - a már meglévőket bővítve - a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa felvezető évének programján, az augusztusi II. Ördögkatlan Fesztiválon láthatók majd először.

A kiállítás állandó helyszíne a villányi borvidék, azon belül is a kisharsányi Vylyan Pincészet körüli pinceépület mediterrán terasza. Az eddig megvalósult különleges ötletek között -amelyek a budapesti Fringe Fesztiválon is szerepeltek - van például egy Matrjoska baba, Mihályi András kacsaúsztatója, egy csillogó, színes hordó - Ernszt András műve - és egy másik érdekes című, amely A vörösbor és a kék ég vonalmadarai címet viseli, és Nyilas Márta alkotása.

A pályázat alapanyagai - felületei - az idén is a borok érleléséhez használt 225 literes tölgyfahordók, megadott szabványméretekben. Olyan műveket kell létrehozni, amelyek állják az időjárás viszontagságait, stabil, tartós, körüljárható, sérülésmentes, időtálló és mobilizálható alkotások. A beérkező terveket neves szakemberekből álló zsűri bírálja el, a szakmai és technikai kivitelezési szempontokat figyelembe véve. A beérkezési határidő május 1.

A pályázat részletes feltételei a Vylyan pincészet honlapján olvashatók ( www . vylyan.hu/hirek/170).

Forrás: Pécsi Újság