IV. MAGYAR VILÁGTALÁLKOZÓ

Budapest, 2014. május 18 - 25.

Az idei Világtalálkozó 2014. május 18-e és 25-e között Budapesten és mintegy 15 helyszínen kerül megrendezésre. A nyolc nap, számos helyszínének mintegy száz programjából minden korosztály kedvére válogathat. A rendezvény folytatása a 2011-ben Balatonlellén megrendezett I., majd a 2012-ben és 2013-ban Budapesten és több városban megtartott II. és III. Magyar Világtalálkozóknak. A rendezvények zöme idén is Budapest belvárosában zajlik, de vidéken a Világklubok szervezésében lesznek kisebb-nagyobb események, s most először Erdélyben, a Felvidéken és Kárpátalján is kapcsolódnak rendezvények a Világtalálkozóhoz.

A Magyar Világtalálkozó főrendezvénye a budapesti SYMA Központban május 23-a és 25-e között (péntek, szombat, vasárnap) megrendezésre kerülő VILÁGFALU, ahol több mint ötezer négyzetméteres területen zajlanak a Világtalálkozó fesztivál jellegű eseményei. A Világfalu sétányon egymást követik a világ különböző régióinak pavilonjai (Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Afrika, Ázsia, Latin-Amerika, Európa, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Őrvidék…), amelyben megismerkedhetünk egy-egy ország kultúrájával, az ott élőkkel, s a helyi magyarság képviselőivel. Az ország-pavilonok standjain belül kialakított „udvarhelyek” pedig lehetőséget adnak az adott régióból érkező intézmények, szervezetek, cégek bemutatkozására, ismerkedésre és az együttműködések kialakítására. Ezen kívül számos program várja az ide látogatókat. Magyarsághíd nevet viseli a mintegy 120 fős előadóterem, ahol folyamatosan zajlanak beszélgetések, bemutatkozások és hangzanak el rövidebb-hosszabb előadások Magyarországon és a világ különböző országaiban élő honfitársainktól. Mindemellett a Magyar Értékek utcája, a Kézműves sor, a Találmányok Tere és a Gyógyító Övezet kiállítói, étel-ital finomságok várják az érdeklődőket. A Jurta sátrakban kiselőadásokra, bemutatókra is kerül sor, de középkori lovagi játékok, íjászat, versenyek, s további gazdag programkínálat várja a gyermekeket is. A csarnok végén elhelyezkedő mintegy 80 négyzetméteres nagyszínpadon, nyitástól-zárásig, délelőtt 10-től este 19 óráig zajlanak a változatos kulturális műsorok, események.

A Világtalálkozó további rendezvényeinek zöme Budapest belvárosában zajlik, így az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz a Megnyitó ünnepség és a Filmszemle. További programok lesznek a Szilágyi Dezső téri református templomban, az Óbudai Egyetemen, aThököly Étteremben, az Aquincum Hotelben, a Thomas Hotelben, s a Bujdosó Székely étteremben.  A fővároson kívül Ópusztaszeren és Szegeden is lesznek kisebb-nagyobb rendezvények.

Kárpátalja magyarsága lesz a Világtalálkozó díszvendége
Együttérzés és együttműködés honfitársainkkal

Kárpátalja magyarsága lesz a díszvendége a május 18 és 25 között megrendezendő IV. Magyar Világtalálkozónak, amelynek Szervezőbizottsága kiemelt figyelmet fordít a nehéz helyzetben lévő honfitársainkra, kifejezve szolidaritását és segítő szándékát az ott élőkért. A határtalan összefogás értékeinkért jelmondat szellemében összeállított programok során a középpontba kerülnek a kárpátaljai magyarság kulturális, idegenforgalmi és gazdasági értékei, bemutatva a rendezvényre érkező hazai és határon túli közönségnek.

Az eseménysorozatot szervező Panoráma Világklub hálózat 134 társklubjával öt kontinens mintegy nyolcvan országát, államát öleli át.  Kárpátalja  területén az elmúlt három évben Beregszászon, Técsőn, Munkácson, Ungváron, Nagyszőlősön, Nevetlenfaluban és Aknaszlatinán jöttek létre társklubok, Lovas Ilona, dr. Mezei László és Pörneki András magyarországi társelnökök szervezésével,  jórészt az e régiókból érkezők  képviselik majd IV. Magyar Világtalálkozón az ott élő magyarságot.

A program szerint Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében május 19-én este tartandó megnyitó ünnepségen, majd másnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezendő Európai Ifjúsági Napon, többek között fellép az eszenyi Ritmus Táncegyüttes, a Kokas zenekar, Vanessa, s Máthé János előadóművészek. A két napos Nemzetközi Tudományos Konferencián, - amelynek az Óbudai Egyetem ad otthont- több előadó mutatkozik be mondandójával, de részt vesznek a Thomas Hotelban tartandó Társadalmi Párbeszéd Fórumon, valamint az Aquincum Hotelben rendezendő Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozón is.

Három napon át rendeznek programokat minden korosztály számára a SYMA Rendezvényközpontban felépítendő Világfaluban, ahol a Szervezőbizottság külön kiállítóhelyet, pavilont biztosít ingyenesen Kárpátalja kulturális, történelmi, idegenforgalmi és gazdasági értékeinek bemutatására. A Világklub kárpátaljai kapcsolata több évre nyúlik vissza, számos karitatív cselekedet, kulturális program, közösségek közötti együttműködés jellemzi. Nemrégiben, a világklub képviselői egy gyermekvédelmi delegációval jártak Beregszászon, Nagyszőlősön és Nevetlenfaluban, s a Világtalálkozót követően újabb csoport készül kiutazni, ezúttal Munkács, Ungvár, Técső történelmi emlékhelyeinek a felkeresése is szerepel a programban.  A Világtalálkozó Szervezőbizottsága úgy gondolja, a mostani kiélezett politikai helyzetben még inkább szükség van az együttérzés kinyilvánítása mellett a konkrét segítségnyújtásra, együttműködésre a kárpátaljai magyarsággal, s  nem csak a  Kárpát-medence, hanem szerte a nagyvilágban élő magyarok részéről is.

Program:
ELSŐ NAP - 2014. május 18. (vasárnap)
NYITÓ ISTENTISZTELET - Budapest, Szilágyi Dezső téri templom, 11 óra
NEMZETI KULTURÁLIS TALÁLKOZÓ - Szeged, Feketesas Szalon (Feketesas u. 25.), 11 órától

MÁSODIK NAP - május 19. (hétfő)
HAZÁDNAK RENDÜLETLENÜL- MEGNYITÓ DÍSZÜNNEPSÉG - Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház, 18 óra
"A Világ Magyarságáért" Közéleti és Művészeti díjak átadása. A "Tiszteletbeli Magyar" elismerések átadása. "Összefogás a Magyarságért Díj" átadása. Kulturális Gálaműsor.

HARMADIK NAP - május 20. (kedd)
GYERE HAZA, VÁRUNK! - EURÓPAI IFJÚSÁGI NAP ÓPUSZTASZEREN - Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark, 10-18 óráig
A Világtalálkozó kiemelt rendezvénye - egész napos eseménysorozat - az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark együttműködésével.
- Magyarsághíd-konferencia (11 órától)
- Díszünnepség a Nemzeti Összetartozás Emlékművénél (13 órától)
- Kulturális Gálaműsor (14 órától)
- Koncertek, zene, ének, divatbemutató
- Művészeti  és egyéb kiállítások - A Feszty-körkép megtekintése
- Hagyományőrző programok, lovas-, íjászbemutató
- Skanzen, jurták, monostor, nomád park, emlékhelyek, alkotások megtekintése
- Világok virága - közös monumentális festmény készítése
- Kézművesek bemutatói - kirakodóvásár, étel-italárusítás

NEGYEDIK NAP - május 21. (szerda)
NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS (első nap) - Budapest, Óbudai Egyetem, Tavaszmező u. 11., 10 órától
V. Báthory - Brassai Gazdasági, Műszaki és Természettudományi Konferencia neves előadókkal, tudósokkal, szakemberekkel (Plenáris ülés). Bővebb információ: www.bbk.alfanet.eu   

NEMZETKÖZI GAZDASÁGI FÓRUM ÉS ÜZLETEMBER TALÁLKOZÓ - Budapest, Aquincum Hotel (1036 Budapest, Árpád fejedelem u. 94.), 14 órától
A Panoráma Világklub Üzleti Fórumának együttműködésével.  

ÖTÖDIK NAP - május 22. (csütörtök)
NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA (második nap) - Budapest, Óbudai Egyetem, Tavaszmező u. 11., 10 órától
V. Báthory - Brassai Gazdasági, Műszaki és Természettudományi Konferencia neves előadókkal, tudósokkal, szakemberekkel (Plenáris ülés). Bővebb információ: www.bbk.alfanet.eu

TÁRSADALMI PÁRBESZÉD FÓRUM - Budapest, Thomas Hotel (1094 Liliom u. 44.), 16 óra
Közéletünk néhány aktuális kérdéséről - a Közép-Európai Club Pannonia rendezésében.

ADY, AZ ÖRÖK - SZÍNHÁZI EST (a Medve Társulat előadásában) - Budapest, Fészek Klub, 19 óra
Közéletünk néhány aktuális kérdéséről - a Közép-Európai Club Pannonia rendezésében.

HATODIK NAP - május 23. (péntek)
VILÁGFALU 1. NAP - Budapest, SYMA Rendezvényközpont - május 23-25., 10-19 óráig

ERDÉLYI EST - Székelyföldről - Budapest, Bujdosó Székely Étterem (1191 Szabó Ervin u. 37.), 20 óra

HETEDIK NAP - május 24. (szombat)
VILÁGFALU 2. NAP - Budapest, SYMA Rendezvényközpont - május 23-25., 10-19 óráig

NÉPFŐISKOLAI COLLEGIUM ÜNNEPSÉG - Budapest, Magyarok Háza, 14 órától
Díszünnepség és tanácskozás: Szerte a nagyvilágból érkeznek a Népfőiskolai Collegium Nemzetközi Közgyűlésének a résztvevői.

MAGYAR REFORMÁTUS EGYHÁZAK TANÁCSKOZÓ ZSINATA - Budapest, Magyarok Háza, 16 óra

VILÁGKLUB-VEZETŐK TALÁLKOZÓJA - Budapest, Thököly Étterem, 20 óra  
A Világklub-hálózat Brazíliától, Kárpát-medencén át Indiáig közel 80 társklubot ölel fel. E vacsorával egybekötött találkozón az együttműködés lehetőségeiről tanácskoznak a klubok vezetői.

NYOLCADIK NAP - május 25. (vasárnap)
VILÁGFALU ZÁRÓ NAP - Budapest, SYMA Rendezvényközpont - május 23-25., 10-19 óráig

VILÁGFALU - AZ ÖSSZMAGYARSÁG TALÁLKOZÓHELYE
Budapest, SYMA Rendezvényközpont - május 23-25., 10-19 óráig

A Világfalu a Magyar Világtalálkozó főrendezvénye. Az ötezer négyzetméteres területen, a hat Országpavilonban, a több mint száz kiállítóhelyen, a nagyszínpadon, az előadói és a középkori sátrakban a kapcsolatteremtésen túl lehetőség nyílik azon országok kultúrájának is a megismerésére, ahol a külhoni magyarok élnek.

● ORSZÁGPAVILONOK
A Világfalu sétányon egymást követik a világ különböző régióinak pavilonjai, amelyben megismerkedhetünk egy-egy ország kultúrájával, az ott élőkkel, s a helyi magyarság képviselőivel. Az országpavilonok standjain belül kialakított „udvarhelyek” lehetőséget adnak az adott régióból érkező intézmények, szervezetek, cégek bemutatkozására, ismerkedésre és az együttműködések kialakítására.

● MAGYAR ÉRTÉKEK UTCÁJA, KÉZMŰVESEK SORA, TALÁLMÁNYOK TERE, GYÓGYÍTÓ ÖVEZET, MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSOK
A kiállító helyeken megtalálható minden jellegzetesen magyar érték. Érdekes találmányok, ötletek tárháza. A gyógyítás különféle lehetőségei. Ezotéria. Kiállítások képző-, népi-, ipar, fotóművészeti alkotásokból.

● MAGYAR ÍZEK, FINOMSÁGOK, KÓSTOLÓK
Finom ételek, italok, sütemények, különleges magyar ízek, tájételek kóstolóval, vásárlási lehetőséggel. A Kárpát-medence ízei. A Világtalálkozó vize, bora, pálinkája és kenyere.

● NAGYSZÍNPADI PROGRAMOK
A nagyszínpadon 10-től 19 óráig zajlanak a kulturális- és szórakoztatóműsorok. Neves énekesek, együttesek, zenészek, táncosok, mesemondók lépnek fel szerte a nagyvilágból. A legnépszerűbb magyar népdalok közös éneklése. Ünnepélyes megnyitó és folklór. Jó ebédhez szól a nóta. Magyarok a nagyvilágban - bemutatkozások. Zenés beszélgető műsor népszerű sztárokkal. Szórakoztató műsorok. Tánc a közönséggel. A Világtalálkozó dala.

● MAGYARSÁGHÍD ELŐADÓTEREM
Érdekes emberek, közösségek bemutatkozásai. Előadások különféle témakörökben. Diákok, vállalkozók, művészek, írók fóruma. Pódium műsorok. (Világklub partnervárosok, Külföldre menni vagy/és maradni?, Magyarországon tanult külföldi öregdiákok találkozója)

● LOVAGKORI BEMUTATÓK, GYERMEKURADALOM, HARCI JÁTÉKUDVAR
Árpád és Mátyás korabeli hagyományaink, sátrak, lovagi bemutatók, íjászat, kardvívás. A magyar arisztokrácia relikviái.

● MAGYARSÁGHÍD KONFERENCIÁK
- Világklub Fórumok bemutatása (péntek, 13 óra)
Házigazda: dr. Tanka László, a Világklub alapító elnöke.
- Üzleti Fórum (szombat, 13-18 óra)
Házigazda: Irmes Zsolt, a Világklub Üzleti Fórumának vezető tanácsadója.
- Egészségkonferencia (vasárnap, 13-17 óra)
Házigazda: dr. Szalontai Éva, a Világklub Életmód Fórumának vezető tanácsadója.

A IV. Magyar Világtalálkozóhoz kapcsolódó további programok:
- Egészség- és történelmi túra - kirándulás Recskre és Mátraderecskére; május 30.
- Világklub-küldöttség látogat Erdélybe - részvétel a csíksomlyói búcsún és a madéfalvi Világtalálkozón (Kolozsvár, Székelyföld, Gyimes, Mezőség, Csíksomlyó, Madéfalva, június 5-10.
- Világtalálkozói csoport utazása az Össznemzeti  Zarándokvonaton  Csíksomlyóra - június 6-9. - A Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezésében.
- Gyógyító Györök - egészséges életmód tábor - a Balatongyöröki  Önkormányzat együttműködésével - Balatongyörök, június 13-15.
- Magyarok Világkupája - kispályás nemzetközi labdarugó bajnokság - Örkény város Önkormányzata együttműködésével - Örkény, július  12-13.
- Nevelőszülők Nemzetközi Konferenciája - előadás- és rendezvénysorozat szakmai és szabadidős programokkal, a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi  Szövetség rendezésében - Siófok, július 17-22.
- Civilszervezetek Nemzetközi Konföderációjának konferenciája - Zalakaros  (időpont egyeztetés alatt) - a CSZNK rendezésében.

Pontos helyszín:
SYMA Sport- és Rendezvényközpont (XIV. ker., Dózsa György út 1.) és mintegy 15 helyszínen (lásd program)

Belépő:
A Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozat programjai - a Világfalu (főrendezvény, SYMA), a Megnyitó ünnepség, az Európai Ifjúsági Nap és a Magyarsághíd Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozó kivételével - INGYENESEN látogathatóak.
Világfalu - helyszínen 1000 Ft, elővételben (május 19-éig): 1-et fizet, 2-őt kap akció!
Megnyitó ünnepség - Csak elővételben: 1990 Ft
Európai Ifjúsági Nap - oda-vissza úttal, emlékparki belépővel Világklub-tagok részére 4000 Ft, nem Világklub-tagok részére 6000 Ft
Magyarsághíd Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozó - Részvételi díj 5000 Ft

Információ:
Világtalálkozó Központi Iroda
20/928-0088, 30/449-2803
iroda@vilagtalalkozo.hu

Honlap: www.vilagtalalkozo.hu

Plakát:

forrás: fesztivalkalauz.hu