Január 1. / Újév

Január 1. Általában munkatilalom volt ezen a napon ami már karácsony első napjától január 2. tartott. Nem volt szabad főzni, mosni, varrni, állatot befogni stb. Nem lehetett mosott, felakasztott ruha a házban, mert a száradni kitett bőrök példáján az sok elhullott állatot jelentene a következő évben. Általános hiedelem volt az is, hogy ami ezen a napon történik valakivel az egész évben megfog ismétlődni vele. Ha valakit megvertek ezen a napon akkor azt egész évben verni fogják, ezért igyekeztek a veszekedésektől is tartózkodni.
Újév : a régi és a nők sajnálatos hátrányos helyzetét is tükröző mondás szerint, ha az újév napján elsőként "asszony ember" érkezik a házhoz, sok szerencsétlenség fogja érni annak lakóit. Ez volt például az ősi szolnokdobrotkai néphit. Egyes helyeken úgy vélték ha az első látogató asszony, akkor nőstény állatok születnek egész évben, ha férfi akkor hím állatok születnek.   Göcsejben azt tartották, hogy kismalacot kell ölni, hogy a házba szerencsét túrjon. Újév napján nem jó pénzt kiadni, mert akkor egész  évben sok kiadással és adóssággal fogunk küszködni. Ha az újév napján valaki szépíti magát, az egész évre szól. A Szatmár-megyei ősi néphit szerint újév napján egy abroncsból kell a tyúkokat etetni, hogy ugyanoda járjanak egész évben tojni. Mind szilveszterkor, mind pedig újév napján disznóhúst és lencsét, rizst, kölest kell enni, mert a disznó előtúrja a szerencsét a sok aprómag pedig pénzbőséget jelent. Hajdúszoboszlón azonban tilos volt a kása evése mert azt tartották róla, hogy kiütésesek lesznek tőle. Ezen a napon nemszerencsés baromfihúst enni mert elröpül a szerencse. Halat sem tanácsos enni mivel azt tartják róla, ha valaki ezen a napon halat eszik elúszik a szerencséje.A moldvai magyaroknál ezen a napon a földműveléssel kapcsolatos jósló varázsló szokás él. Újév reggelén felkeresik a házakat, és búzát vagy más magvakat ( kukorica, napraforgó, árpa, rozs, zab ) magvait szórják szét miközben jókívánságokat mondanak.
"Adjon az Isten bő bort, bő búzát, barackot, hosszú farkú malacot, sok kolbászt, pálinkát!" esetleg "Búzával virágozzék kentek háza, s mindörökké virágozzék!" A házigazdától ilyenkor bort, pálinkát, kalácsot esetleg pénzt kaptak. Régi szokás szerint tanácsos újév reggelén a kútnál mosdani, hogy egész évben frissek legyenek. Ha valaki hajnalban elsőként merített a kútról, úgy gondolták "aranyos vizet" merít ami szerencsét hoz. Ebből a vízből a családtagokat is megitatták.