Kézművesség a vendéglátásban - pályázat tárgyalkotók számára

A Magyar Kézművességért Alapítvány 2014. július-augusztusában a Belváros egyik legszebb neo-barokk épületében, a Duna Palota kiállítótermeiben mutatkozik be nyári országos kiállításával. A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2014 valamint KÉZMŰVESSÉG A VENDÉGLÁTÁSBAN címmel kettős, nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.

 

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók - tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek - maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül kiállításra.)

  • A pályázat első részére tematikai kötöttség nélkül népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak – pl. az otthon berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); hangszerek, játékok, fegyverek stb.; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai – lehetnek.
  • A pályázat második része a vendéglátást, az étel- és italkultúrát állítja a középpontba. Olyan alkotásokat várunk, amelyek az ételek, italok kínálásával, fogyasztásával kapcsolatosak (evőeszközök, étkészletek, boros, pálinkás készletek, terítők, szalvéták stb.), vagy az elkészítésükhöz, tárolásukhoz köthetőek (konyhai kellékek, kötények, kések, főző- és sütőedények, kosarak, hordók stb.).

Regisztrációs határidő: 2014. június 25.

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2014. június 30.

Nevezési lap megküldése
A honlapunkról letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, az amka@chello.hu címre kérjük megküldeni. Képformátumban elektronikusan küldött nevezési lapot (nem szerkeszthető pdf, jpg, bmp, stb.) nem tudunk elfogadni.

Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (az Alapítvány címére) vagy személyesen kérjük a nevezési határidőig eljuttatni.

  • Nevezési díj befizetése? A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára befizetni vagy átutalni. (Rózsaszín csekk használatakor is ezt a számlaszámot kell feltüntetni, a földrajzi cím helyett!)
  • Nevezési díj: egyéni jelentkezőknek: 4500 Ft ; az Alapítvány támogatóinak és a BKIK (tagdíjfizető) tagjainak: 3500 Ft; alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében): 6500 Ft

Az anyaggyűjtés időpontja: 2014. július 7-8-9. 9-16 óra között. Figyelem! – A Zrínyi utca sétálóutca, behajtani szállítás céljából kizárólag délelőtt 10 óráig lehet, ezért a nagyméretű vagy nehéz alkotásokat 9-10 óra között várjuk.
Az anyaggyűjtés helyszíne: a Duna Palota (Budapest, V. ker., Zrínyi utca 5.)

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat a Képző- és Iparművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.

A hivatalos ünnepélyes megnyitó és eredményhirdetés tervezett időpontja: 2014. augusztus 7.
A kiállítást a nagyközönség a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben 2014. július 28. és augusztus 28. között tekintheti meg.

A kiállításra került alkotások visszaadásának időpontja: 2014. augusztus 29-30-31.

Ezúttal is tervezzük, hogy a megnyitóra elkészítjük a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!

A részletes információkért forduljon az Alapítvány honlapjára (http://www.amka.hu) és Facebook oldalára folyamatosan feltöltésre kerülnek,
ill. Gergely Imrétől kaphatóak: Bp., VIII. ker., Luther u. 4-6. I. em.
Levélcím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA, 1087 Bp., Luther u. 4-6.
T.: 354-3146, 30/394-6010;
e-mail: amka@chello.hu
forrás: palyazatok.org