Köhögés

Köhögés a szervezetünk védőmechanizmusa ami segít tisztán tartani a légutakat. A köhögés hasznos, ha sikerül nyálkát felköhögnünk. Ez a fajta köhögés "produktív" és ezt nem szabad elfojtani de viszont csillapítani kell.

A nem " produktív" száraz köhögés viszont nem hoz fel nyálkát. Mivel ez a köhögés nem segít, csillapítására gyógyszert kell bevenni. Mindenképpen csillapítani kell.

A több mint egy hétig tartó köhögés súlyosabb betegséget jelezhet, ami orvosi kivizsgálást, kezelést igényel. Véres köpet esetén is orvoshoz kell fordulni.

A köhögésnél információt jelent ha elmondjuk, hogy a köhögés mikor jelentkezik leginkább. Az éjszakai köhögés az orrmelléküreg gyulladására utalhat, a reggeli nedves köhögés az alsó légutak (bronchiectasia), vagy a dohányzás is előidézheti. Ha étkezés váltja ki a köhögést, akkor fiataloknál fejlődési rendellenességre is gondolhatunk.

A köhögés a megfázás, nátha, influenza kísérő tünete. A több mint egy hétnél tovább fennálló idült köhögéssel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Száraz köhögés:

Jelentkezik idegen test belégzéskor, vírusfertőzések kezdetén, légcső daganat okozta külső nyomáskor, megnagyobbodott pajzsmirigy megbetegedéskor, mellhártyagyulladás okozta száraz köhögést rendszerint szúró mellkasi fájdalommal is jár. De akár asztma vagy TBC kísérő tünete is lehet. A magas vérnyomás betegség kezelésere használt egyes gyógyszerek is kiválthatnak száraz köhögést . Ez könnyen megfigyelhető mert ha kihagyunk egy gyógyszert, vagy lecseréli az orvos akkor a köhögés megszűnik.

Nedves köhögés :

A gyulladás vagy fertőzés eredményeként váladék keletkezik. Ez lehet fehér (habos),Zöldessárga (gennyes), piros (véres). A véres köpet leggyakrabban nem a tüdőből, hanem a felső légutakból esetleg a fogínyből ered. Erős köhögés hajszálrepedéshez, illetve az ezt kísérővéres köpethez vezethet, de okozhatja orvérzés közben lenyelt vér, esetleg tüdő vagy szívbetegség.

Minden esetben a kiváltó ok kezelése a legfontosabb és ez az elsődleges lépés.

 

Házi praktikák, népi gyógymódok :