Körömvirág

A körömvirág 30-60 cm-re nő meg, virágzata sárga-narancssárga színű, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak. Van amelyiknek sötét, van amelyiknek világos a porzótokja. Virágostul, szárastul, levelestül gyűjtik és használják. A gyűjtést érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. Még késő ősszel is lehet frissen szedni a kertekben, egészen addig, amíg a lisztharmat be nem lepi.Mint vértisztító, igen nagy segítséget nyújt fertőzéses sárgaságnál. Javítja a keringést, tisztító hatású és elősegíti a sebek gyógyulását.Kenőcse igen gyorsan segít vénagyulladás, gyógyulni nem akaró visszérfekély, sipoly, égési seb és fagyás esetén. Kitűnő lábgombásodás ellen is.A körömvirágot belsőleg - teaként - a gyomor és bélrendszer betegségei, gyomorgörcsök és fekélyek, valamint vastagbélgyulladás, vízkór és vérvizelés esetén alkalmazzák. Vírusos megbetegedések és baktériummal fertőzött váladékok ellen is segít a teája.Azok közé a növények közé tartozik, amelyek a rák és a rákszerű daganatok esetén segítenek. Rákjellegű daganatok és fekélyek, csontszú, combfekély, valamint elmérgesedett gennyező, nehezen gyógyuló sebek esetén is segítenek a körömvirág és zsurlófű főzetével történő lemosások. Teakészítés: 1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk 1/4 liter vízhez. Ülőfürdő: két összmarék friss vagy 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez. Lemosás: fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk. Tinktúra: egy marék virágzatot egy liter valódi pálinkába két hétig a napon, vagy 20 fok körüli hőmérsékleten állni hagyunk. Kenőcs: két összmarék körömfüvet (szárát, virágát, levelét) összevágunk. Természetes anyagokkal táplált disznó bélzsírjából vagy jó minőségű disznózsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászonkendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe. Friss lé: megmossuk a levelet, szárat és virágot, majd nedvesen kinyerjük a levét gyümölcs-centrifugával.