Különleges díszítések

Különleges díszítések

 

A messzi északon, ahol hosszú és kemény a tél, nagy hagyománya van virágzó hagymás és gumós növényeket elhelyezni a házban, karácsony idején.

kulon_01.jpg (31588 bytes) kulon_02.jpg (28324 bytes)

Angliában a karácsonyi asztalra élõvirágokból készült gyönyörû csokrot is helyeznek. A különleges gyertyatartókba helyezett gyertyák fénye lágyan világítja meg a pasztellszínû rózsacsokrot.

A karácsony egyik jelképe az angyal, az antik keretû tükör elõtt liliomokkal körülvéve ünnepélyes hangulatot áraszt. A cserepes angolmuskátlik a meleg szobában télen is nyitják érdekes virágaikat.

Karácsony idején a legszebb porcelánok, üveg-edéyek kerülnek elõ. A magyal-mintával díszített régi tálra, ezüst serlegbe helyezett ciklámenek kerültek, körülöttük hasonló árnyalatú üveggömbök. Különleges asztali dísz a kuglófformába ültetett ciklámen és az üvegvázában csillogó karácsonyi gömb.

A bogyókból készített koszorú megalkotása meglehetõsen idõigényes feladat. A bogyókat, szárukkal együtt kötözõdróttal kössük kis csokrokba, majd tûzzük bele a koszorúalapba, amely lehet tûzõhabból, szalmából vagy mohából.

kulon_04.jpg (21363 bytes)

Érdekes és illatos karácsonyfadíszeket készíthetünk szárított virágokból, bogyókból, tobozokból, fahéjrudacskákból, vaníliarúdból a képen látható módon.

kulon_05.jpg (24977 bytes)

Szárított virágokból tartós szobadíszt alkothatunk. Egy mûanyag cserép oldalaira ragasszunk szalmaszálakat. Ezután helyezzünk a cserép belsejébe egy megfelelõ méretû tûzõhabot. A szalmaszálakra helyezzünk szárított kalászosokat, spárgával erõsen kötözzük rá, ha szükséges, elõtte ragasztóval is megerõsíthetjük. A szárított virágokat egyenként szurkáljuk bele a tûzõhabba.

Ünnepivé varázsolhatunk egy egyszerû képkeretet is, ha arany festékkel befestett szárított virágokat, terméseket ragasztunk rá.

Különleges gyertyadíszt készíthetünk szárított rózsákból. A gyertyát drót segítségével illesszük egy kör alakúra vágott tûzõhab közepébe, majd a megdrótozott rózsákat koszorúformán szúrjuk bele.

Cukrozott gyümölcsök nyújtanak látványos dekorációt a gyönyörûen díszített hófehér gyertyacsoport mögött. Elkészítésük igen egyszerû. Enyhén verjünk fel 1-2 tojásfehérjét, majd ecset segítségével kenjük be az összes gyümölcs felületét úgy, hogy ne áztassuk el. Helyezzük zsírpapírra valamennyit, és szitáljunk rájuk egyenletes réteg kristálycukrot. Meleg helyen, 2-3 órán át, hagyjuk száradni. A gyümölcs éppen annyi ideig áll el így, mint friss állapotban.

kulon_09.jpg (20873 bytes)

forrás:Ezermester