Kakukkfű

Kakukkfű

Számos kakukkfű-faj él vadon. Napos mezsgyéken, cserjésekben, ritkás erdőszéleken élnek, sőt az északi kakukkfű a kis hangyabolyokon is szívesen megterem. Sok fényre és melegre van szüksége, homokon vagy mészköves talajon él. A déli hőségben lilás-tarka virágzatából aromás illat árad, mely odacsalogatja a rovarokat és a méheket. A kakukkfüvet virágzáskor, júniustói augusztusig szedjük: az a legjobb gyógyhatású, amelyet déli napsütésben szedünk le. A kerti kakukkfű a Földközi-tenger vidékéről származik. Nemesített és újra elvadult változatai közül válogathatunk kertjeinkben. Az északi kakukkfüvekkel szemben a kerti kakukkfű fásodó szárú, eléri a félméteres magasságot. Gyógynövénynek mindegyikük felhasználható. Már az antikvitásban jól ismerték a kakukkfüvet. A hagyomány azt mondja róla: "A kakukkfű töményen fűszeres és aromás.

Általánosan javallt:

  • vizeletkiválasztási
  • gyomor és
  • légúti megbetegedésekre

Serkenti a vizeletkiválasztást és a menstruációt, elősegíti a vetélést, normális szülésnél pedig meggyorsítja a gyerek világrajövetelét az anyai testből. A belőle készített ital tisztítja a test belső, nemes részeit." Jó orvosság bénulás és idegmegbetegedés ellen. Aki reggelente kávé helyett egy csésze kakukkfűteát iszik, hamarosan érzi gyógyító hatását: szellemileg felfrissít, jót tesz a gyomornak, elmulasztja a reggeli köhögést és általában jó közérzetet teremt. A kakukkfű-olajat bénulás, szélütés, szklerózis multiplex, izomsorvadás, reuma és ficam esetén használjuk. Külsőleg és belsőleg egyaránt használható gyomor-, menstruációs valamint altesti görcsöknél. Naponta két csészével kell meginni belőle. Daganatok és zúzódások, valamint idült reuma gyógyítására is ajánlható a gyógynövénypárna.
A légutak megbetegedése, a bronchus erős váladékozása és tüdőasztma, de még szamárköhögés esetén is régi, jól bevált gyógyszer a kakukkfű és a lándzsás útifű 1:1 arányú keveréke. Vegyünk egy csésze hideg vizet, tegyünk bele egy szelet citromot és adjunk hozzá egy teáskanálnyit ebből a keverékből. Fél percig áztassuk. A teát jó forrón kell fogyasztani kortyonként. Mindig, naponta négyszer-ötször frissen készítsük. Tüdőgyulla­dás veszélye esetén óránként kortyolgassuk - és a hatás nem marad el. Szerencsére sok anya még nem feledkezett meg a kakukkfűről.
A kakukkfű-tinktúrát gyengén fejlett gyermekeknél bedörzsölésre használjuk, hogy a végtagjaik erősödjenek. Ezt a bedörzsölést a sklerosis multiplex esetén is érdemes elvégezni. Mennyi szenvedést kerülhetne el egyik-másik család, ha beteg gyermeküket idejében elkezdenék kúrálni kakukkfűvel: legyen az tea vagy fürdő. A kakukkfű-fürdő egészséges alvást biztosít a nyugtalan vagy ideges gyermeknek. Felnőtteknél pedig megszünteti az ideges túlfeszítettséget és depressziót: ilyen fürdők után rövid időn belül egészségesek lesznek.
Nem szabad átsiklani a felett, hogy a kakukkfű az iszákosság egyik legfőbb ellenszere. Egy jó marék kakukkfüvet teszünk egy liter forrásban lévő vízhez, lefedjük és két percig állni hagyjuk. A teát termoszba töltjük és minden negyedórában egy evőkanállal adunk belőle az alkoholistának. Émelygés, hányás, erős székelési és vizelési inger, izzadás jelentkezik, de emellett erős éhség- és szomjúságérzet. Ha visszaesés következik be, ami kezdetben elkerülhetetlen, a kúrát meg kell ismételni.

Felhasználási módok:

  • Teafőzet: 1 púpozott teáskanálnyi kakukkfüvet leöntünk 1/4 liter forrásban lévő vízzel, rövid ideig állni hagyjuk.
  • Fürdő: egy teljes fürdőhöz 200 gramm növény szükséges.
  • Kakukkfü-tinktúra: déli napsütésben szedett virágzattal lazán megtöltünk egy üveget, 38-40%-os gyümölcs- vagy gabonapálinkával felöntjük, és két hétig állni hagyjuk a napon.
  • Kakukkfű-olaj: déli napsütésben szedett virágzattal lazán megtöltünk egy üveget, és hidegen préselt olívaolajjal felöntjük, hogy az olaj két ujjnyi vastagon ellepje. Két hétig a napon vagy meleg kályha közelében állni hagyjuk.
  • Növénypárna: párnahuzatba töltjük a növényt.