Kilenc lépés a biztos depresszió felé

Nicole Unice tanácsadó a Relevant Magazine-on foglalta össze azokat a lépéseket, amelyekkel igen gyorsan depressziós, lehangolt lelkiállapotban találhatjuk magunkat.

1. Ápold a sértődöttségedet! Feltételezd a legrosszabbat az emberekről. Ha félreértenek, mellőzve érzed magad, gondold azt, hogy az emberek tényleg gyűlölnek téged és nemkívánatos a jelenléted. Utáld magadat és utálj másokat! – mondja a tanácsadó.

2. Élj a múltban! Ismételgesd magadban a korábbi eseteket, amikor ugyanez történt veled, és idézd fel a múlt fájdalmas pillanatait!

3. Hagyd figyelmen kívül a tested jelzéseit! Ne hallgass a testedre, ha fáradtnak érzed magad, ne pihenj! Ha össze-vissza alszol, továbbra is aludj így! Egyél sok gyorskaját, amiben alig van tápanyag és az egekbe küldi a vércukorszintedet! Igyál sok kávét és energiaitalt pihenés helyett!

4. Hagyd figyelmen kívül a lelkedet! Tégy úgy, mintha gép lennél! Ne vedd komolyan a lelkedet, és gondold azt, hogy téged nem érintenek meg a szomorú szerelmes dalok, az unalom és a buta YouTube-videók.

5. Higyj a hazugságnak, hogy mindenki másnak megvan, ami szeretne, csak neked nincs! Higgy a romantikus sorozatoknak, és gondold azt, hogy az ismerőseid élete sokkal jobb, mint a tied.

6. Válj cinikussá! Kezdj hinni abban, hogy az emberek nem változnak, az élet alapvetően szívás, és hogy a fájdalom elkerülése fontosabb, mint a szeretet kockáztatása.

7. Sose sírj! Sose mutass gyengeséget! Ne légy szomorú! Ha ki akarnak belőled törni a könnyek, tartsd vissza erővel!

8. Sose kérj bocsánatot! Sose ismerd be, ha elrontottál valamit. Mikor tudod, hogy elrontottál valamit, akkor is igazold magad és érvelj magad mellett!

9. Mérd lehetetlenül magas mércével magadat és az embereket! Gondold azt, hogy a hibázás számodra nem lehet opció, mindenképp el kell kerülnöd, és mindennek, amibe belekezdesz, hatalmas sikerrel kellene végződnie. Hallgass arra a részedre, ami szerint hibázni szörnyű dolog, és ne kezdj bele sose semmibe az ettől való félelem miatt, vagy hallgass arra a részedre, ami szerint te mindig jól csinálsz mindent, próbálkozz, hibázz és gyűlöld magad. És mérj mindenkit magad körül ugyanilyen mércével.

Nicole Unice hozzáteszi: van egy tizedik út is a depresszióhoz, de ez mindenki számára egyéni. Talán egy egészségtelen barátság fenntartásáról van szó, talán arról, hogy kapcsolatban maradunk a Facebookon valakivel, akivel nem kellene. Esetleg egy telefonszámról, amit törölni kellene a mobilból. A tanácsadó hozzáteszi: ha nem tetszik a tíz lépés, akkor csináld az ellenkezőjét, és légy egészséges lélekben!

Magyar Kurír

(szg)

kép: a Trouble együttes Manic Frustration című albumborítójának részlete
forrás:magyarkurir.hu