Korpafű

Korpafű

A mohára emlékeztető, örökzöld ha­raszt 1-2 méter kúszó szára finom, vékony gyökerekkel kapaszkodik az erdei talajba. A szárakból 7-10 cm hosszú, igen puha tapintású ágak ágaznak szét, amelyek a tavaszi hangához hasonlítanak, de annál lágyabbak és sűrűbb a levélzete. A négy évig élő növény nyáron sárgás spórán termő füzéreket hoz, amelynek kénsárga porát korpafűlisztnek, "boszorkánylisztnek" is hívják. Érintésre érés­kor a spórák felhőként szóródnak ki. Csak 600 méter feletti, főleg fenyves szálerdők­ben és északi erdőszéleken, csakis savanyú, üde talajokon él. Tarvágásokon, irtásokon megfakul a növény és végül teljesen elenyészik, ha közvetlenül napfény éri, elveszíti életerejét. Magyarországon, Ausztriában, Németországban szigorúan vé­dett növénynek számít! A korpafüvet ezért patikából vagy gyógynövény-szaküzletből szerezzük be.

Általánosan javallt:

  • reumánál
  • krónikus hasmenésnél
  • májgyulladásnál
  • veseproblémáknál

Köszvényeseknek és reumabetegeknek, még akkor is, ha már izületi elváltozásokat mutatnak, valamint krónikus hasmenéssel és aranyérrel bajlódó betegeknek a legmelegeb­ben ajánlható a korpafűtea. A hasmenésre hajlamos személyek azonban a legnagyobb elővigyázatossággal használják, mert bélgörcsöket okozhat.
Használható vizeletkivá­lasztó rendszer és az ivarszervek összes betegségére herefájdalmakra és megkeménye­désre, vesehomok és vesefájdalom ellen. Ugyancsak nélkülözhetetlen májgyulladások, a máj kötőszövetének kóros, már rosszindulatú felszaporodása ellen is. Segítségével a lábadozó hamar visszanyeri életerejét. Az éjszakai légszomj a májzsugor velejárója. A korpafű itt is gyors javulást hoz. A korpafű rádiumtartalmú növény. Sok ember lábikragörcse múlt el a korpafű hatására. Ha a vádlink görcsöl, rakjunk friss korpafüvet egy kendőre és kössük körül vele a lábunkat vagy vegyünk lábfürdőt. Leggyakrabban a vese elégtelen működése okozza a magas vérnyomást. Friss korpafűvel töltött zacskót helyezzen a vesére ami segít csökkenteni a vérnyomást.

Felhasználási módok:

  • Teakészítés: egy csapott teáskanál korpafüvet 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk. Naponta elég egy csésze, reggel éhgyomorra igyuk, kortyonként, a reggeli előtt fél órával. Májcirrózis és rosszindulatú májbetegségek esetén naponta két csészével fogyasszunk.
  • Korpafűpárna: a görcsölő testfelület nagyságától függően 100, 200 vagy 300 gramm szárított korpafüvet töltünk egy párnába, amelyet éjszakára a görcsösen fájó testrészekre helyezünk. A korpafűpárna egy évig megőrzi a hatását.

Figyelmeztetés!
A korpafüvet soha nem szabad főzni, ha teát akarunk készíteni belőle, csak forrázzuk le.