Kreativ ötletek

Itt az ősz lassan beszorulunk a lakásba.

Ezen az oldalon olyan ötleteket , technikákat szeretnék bemutatni amit kevés anyagi ráfordítással némi kreativitással gyermekeink is szívesen elkészítenek .

Sógyurma

2:3 arányban keverjünk össze sót és lisztet. Ehhez adjunk egy kis olajat (kb fél kilóhoz elég egy kiskanálnyi), vagy tapétaragasztót. Ezután óvatosan adagoljuk hozzá a vizet, hogy ne legyen túl lágy, ragacsos. Nagyon kevés is elég, már összetapad az anyag. Így formázható.

Bátran odaadható kisgyereknek is, hiszen nem tartalmaz semmi káros anyagot, nem történik nagy tragédia, ha véletlenül megnyalja a kis kíváncsi. Bízzuk rá, fogja tudni, mit kezdjen vele! Amikor anya süt, lelkesen fogja gyúrni, nyújtani a kicsi ezt a gyurmát. Kaphat ő is süteményszaggatót, műanyag kést, kicsi sodrófát. Sőt a végén az ő művét is ki lehet sütni.

Ha színes gyurmát szeretnénk, egyszerűen temperát is gyúrhatunk bele (ekkor kicsit kevesebb víz is elég). Ha még mindig a természetes anyagok felhasználását tartjuk szem előtt, színezzünk fűszerekkel: kakaó, kávé barnára színez (más-más árnyalatra); paprikával pirosra festhetünk, a kurkumától szép sárga lesz .Eresszük szabadjára a fantáziánkat.

Borsot használhatunk szemnek, szegfűszeget almaszárnak .

 

Más állagú gyurmánk lesz, ha finomsót használunk, más ha durvaszeműt. A lisztekkel is variálhatunk, mindig más az eredmény.

Ha megformáztuk ötleteinket, el akarjuk tenni emlékbe, szárítsuk ki. Tegyük sütőpapírral tepsibe (papír nélkül beleragad), alacsony hőfokon szárítsuk. Sokáig tart, de ha magasabb hőfokra tesszük, megsül, megbarnul (persze, ha épp ez a cél?!)

A megkeményedett, megszárított művünket is folytathatjuk. Ha nem színeztük nyersen az anyagot, egyszerű vízfestékkel, temperával kifesthetjük. Minél sűrűbb festéket tudunk használni, annál jobban befesthetjük. Viszont ilyenkor már óvatosan kell vele bánni, mert így már törékeny.

Jó munkát!!!

Kovácsné Révész Zsuzsanna