Lévaibetti kedvenc receptjei

Mágnás diós pite

Ennek a sütinek épp most van szezonja, remélem sokaknak elnyeri a tetszését. Nekem ez a gyerekkoromat idézi, de a mai napig a családom kedvence, és mostmár a kislányomé is. Dió helyett lehet mogyoróból is készíteni, mi leginkább abból szoktuk.

Hozzávalók a tésztához:
40dkg liszt
1cs sütőpor
15dkg zsír vagy 18dkg vaj
10dkg cukor
1 tojás sárgája
1 citrom leve+reszelt héja
igény szerint tej, hogy a tészta jól gyúrható legyen.

Értelemszerűen összedolgozzuk jó alaposan a hozzávalókat. Amikor szép sima a tészta kétfelé osztjuk, méhozzá úgy, hogy a tészta 1/3-át félretesszük, a másik felét kinyújtjuk és egy kivajazott vagy zsírozott tepszi aljára terítjük, majd baracklekvárral jó vastagon megkenjük. A lekvár tetejére kerül a töltelék, amelyhez a következő hozzávalók kellenek:

20dkg cukor
3 tojás sárgája
30dkg dió vagy mogyoró ledarálva
1cs vaníliás cukor
4 tojásfehérje keményre vert habja

Így készítjük el: a diót vagy mogyorót összekeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, majd ehhez adjuk a tojás sárgáját. A legkönnyebb, ha kézzel összemorzsolgatjuk a sárgájával a diós cukrot, így szép egyenletes lesz a töltelék, nem lesz csomós. Majd a végén óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Ezt a masszát halmozzuk a lekvár tetejére. A maradék tésztából hosszú "kígyókat" gyurmázunk (ezt a gyerekek is imádják), és berácsozzuk vele a massza tetejét.
Ezután be a sütőbe, és kb. 160-180 fokon, 45-55 percig sütjük.

Van vele munka, de az ünnepi asztalon remekül mutat, és isteni finom.
Sok sikert hozzá! Jó étvágyat!