Levendula

Levendula ( Lavandula angustifolia) a Földközi tenger vidékéről származó növény és az árvacsalán félék családjába tartozik. Nálunk is termesztett félcserje.A virágai kékeslila vagy mélylila. Szinte bárhol megél , bírja a kánikulát a szárazságot, ugyanakkor fagytűtő is. Ültethetjük a szabadba vagy akár cserépbe is .   Hatóanyaga: linalol(20-25%),linalilacetát /30-40%),cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, flavonoidok.

A középkorban a kolostorok kertjének kedvelt nővénye volt. Sebek gyógyítására és lázcsillapítóként használták.

A levendula olaj fürdővízbe csepegtetve ellazítja az izmokat, nyugtatóhatású.Segít a fejfájás elmulasztásában ha halántékunkat finoman bedörzsöljük,( bemasszírozzuk )  levendula olajjal. Mivel illata nyugtató hatású este ha párnánkra cseppentünk belőle segíti az elalvást.

Teája : Citromfűvel 1/2 - 1/2 arányban keverve a légúti megbetegedések gyógyításában segít. Alkalmazhatjuk még magas vérnyomásra, hányingerre, de kitűnő szer influenza ellen is.  Főzete jó a pattanásokra is és selymesebbé tehetjük vele arcbőrünket de fertőtlenítésre is használhatjuk.

 

Levendula mint fűszer : egyik alapvető kedvelt fűszernővénye a Gyros-nak és a Provance fűszerkeveréknek.

A levendulát ezen kívül illatosításra és molyirtásra is használhatjuk. Egy kisebb csokor száraz levendulát apróra vágunk és beletöltjük egy kis vászonzacskóba, fellógatjuk a szekrényben. Légfrissítőként is használhatjuk, egyszerűen csokorba kötve elhelyezve a szobában.

 

Levendula szárítása : A levendula egy egy virágzó szára általában egy hétig nyílik és mindig másik szár borul virágba. A sikeres szárítás lényege, hogy gyorsan menjen végbe. Ehhez a levendulát kis csokorba kötjük és árnyékos szellős helyen végezzük a szárítást. Ügyeljünk, hogy a csokor közepe is megszáradjon, kapjon levegőt. A szárítás akkor jó amikor a levendula szára pattanva törik.

 

A népi hagyomány szerint kertünkbe a kerítés tövébe kiültetve megvéd a boszorkányoktól és az átoktól.