Már a második gyertya is ég az Adventi Udvar koszorúján

Ismét fellobbant egy gyertya lángja a székesfehérvári püspöki udvar adventi koszorúján és a családok otthonában is. A közös imádság után került sor a szegényeket támogató országos karitász akció, az Egymillió csillag megnyitójára.

Ismét fellobbant egy gyertya lángja a székesfehérvári püspöki udvar adventi koszorúján és a családok otthonában is. Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató nyitó gondolatai után a tatabányai Szent Margit Általános Iskola tanulóinak betlehemes játéka tette ünnepivé az Adventi Udvarban a gyertyagyújtást. „A második gyertya hozzon békét és fényt otthonainkba - mondta ünnepi beszédében Spányi Antal megyé püspök.” Senki se érezze azt, hogy Ő nem fontos, felesleges mások számára. Hozzon a gyertya fénye melegséget, szeretet a szívekbe.” A főpásztor megáldotta a „Családok gyertyáját”, amelyet az ünnepség végén szétosztottak a jelenlevő családok között.

A közös imádság után került sor a szegényeket támogató országos karitász akció megnyitójára. A rászorulókat segítő idei adománygyűjtési akciót Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász igazgatója nyitotta meg.

Az adventi gyertyagyújtás hagyománya adta az ötletet a Franciaországból 1998-ban induló Egymillió csillag a szegényekért – jótékonysági akcióhoz. Magyarországon a Katolikus Karitász négy éve csatlakozott az adventi kezdeményezéshez. Nagy Lajosné, a székesfehérvári egyházmegyei karitász vezetője bejelentette, hogy ezen az adventen az adománygyűjtésben és az adományok szétosztásában 12 egyházmegye több mint 150 települése vesz részt.

Minden egyes mécses egy rászorulót jelképez. A gyertyákért adott adomány összegét a Karitász a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítja. A legtöbb helyen tüzelőt vásárolnak belőle és szállítják ki, hogy kézzel fogható módon segítsenek szükséget szenvedő embertársainknak.

A Székesfehérvári Püspökség udvarán minden adventi hétvégén várják az adományozókat a Katolikus Karitász önkéntesei, a karácsony előtti héten hétfőtől csütörtökig mindennap gyűjtenek az Egymillió csillag a szegénykért jótékonysági akció keretében.

További képek az egyházmegye honlapján találhatók.

BPK/Magyar Kurír

 

forrás: magyarkurir.hu