Méhész

A gyógyító méz


Már Kleopátra is ismerte és használta, s a méz hírneve azóta sem csökkent. Több mint 300 változata ismert, mindegyik különböző színű és ízű, aromájukat az adott virág nektárja határozza meg és teszi különlegessé. A szorgos méhek a virágok nektárját (gyorsan romló híg cukoroldat) gyűjtik össze, majd saját szervezetükben átalakítják és a lépek sejtjeiben raktározzák.

Sokan azt hiszik, hogy csupán nyalánkság és csak édesítésre való, de a méz ennél sokkal több! Ásványanyagok, vitaminok, aminosavak és antioxidánsok növelik táp értékét. Nézzük, mitől olyan különleges!

  • Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően (segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását).
  • Csökkenti az allergia okozta tüneteket
  • Magas szénhidrát tartalma miatt remek energia forrás (cukrai egyszerűen, könnyen felszívódók), ugyanakkor nem hízlal, mivel gyümölcscukra a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra pedig az izmokban kerül gyors felhasználásra. Egyes mézek vizelethajtók, ezért súly csökkenést okoznak.
  • Magas a vitamin tartalma: B6-vitamin,Thiamin (B1), Niacin (B3), Riboflavin(B2), Patoténsav (B5, mely egyes kutatások szerint serkenti a mellék vese hormonjainak termelődését, és feltételezik, hogy lassíthatja az öregedést).
  • Gazdag ásványi anyagokban: kalcium, réz,vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink.
  • Természetes antioxidánsokban (anyagcsere és baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet) gazdag: flavonoid-tartalmú krizin, C-vitamin kataláz, pinobanskin, pinocembrin, galagin (általában a magasabb víz tartalommal bíró, sötétebb színű mézek mutatnak erősebb antioxidáns jelleget)
  • Megszépíti a hajat és a bőrt: felfrissíti a bőrt, megőrzi annak hidratáltságát.