Méz és a gyógyítás

Hogyan gyógyíts a mézzel :

A virágpor

A méhek a nektáron és mézen kívül virágporral is táplálkoznak, amely számukra az egyetlen fehérjeforrás. A virágpor összetétele rendkívül előnyös, ezért kitűnő táplálékkiegészítő. Ráadásul még környezetbarát is, hiszen a természet maga előállítja, a begyűjtését elvégzik a méhek, így már csak a csomagolását és a fogyasztóhoz eljuttatását kell megoldanunk. (Sajnos a molyok is nagyon szeretik, erre figyelnünk kell a vásárlásnál és tárolásnál is.)
A virágpor magas fehérjetartalma mellett vitaminokat és ásványi anyagokat is jelentős mértékben tartalmaz, így az egészségmegőrzésben, betegségmegelőzésben és gyógyulásban is hasznos és fontos társunk.
Apró pasztilla-alakja, a sárgától vörösön át a barnáig változó színe önmagában is tetszetős, az íze kellemesen édeskés, mézre emlékeztető.

A virágport fogyaszthatjuk magában, gyümölcsléhez, lekvárhoz, müzlihez keverve, vagy akár vajas kenyérre szórva, avagy kávédarálón megőrölve mézhez keverhetjük. Érdemes kísérletezni vele, de lehetőleg ne melegítsük fel, mert hő hatására bomlani kezdenek a hasznos összetevői.

Rendszeresen fogyasztva jótékony hatással van a jó testi-lelki közérzetünkre, csökken a fáradtság, fokozódik a munkakedv, életöröm. Máj- és vérkeringési zavarok, idegrendszeri gyengeségek, vérszegénység, gyulladások esetén is hatásos. Az őrölt virágpor tojássárgával elkeverve még arcpakolásnak is kitűnő.

Méz és gyógyítás

Lássuk, milyen jótékony hatása van az ismertebb mézeknek!
Az akác jó fertőtlenítő, köhögéscsillapító, 1-2 kanálnyit lassan ajánlott elszopogatni. Kis horzsolásokat, zúzódásokat, száraz, berepedezett bőrt kenjünk be vékonyan akácmézzel, fertőtlenít, hidratál és nyugtat.
A hárs hörghurutra, lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra alkalmazható.
A gesztenyeméz trombózis megelőzésére, valamint visszértágulat mérséklésére használható.

Méz az ételekben

A legismertebb felhasználási mód a mézes sütemény, de édesítésre még nagyon sok ételhez használhatjuk a mézet. Gyümölcssaláta, krém, leves, müzli, limonádé, turmix-italok, grillezett húsok, zöldségek pikánsabbá tétele... és még hosszan sorolhatjuk. Általános szabály, hogy kerüljük a méz hevítését, forralását, mert károsodik, és a forró ételben a zamatát sem érezzük olyan jól, mint langyosan-hidegen. Minél aromásabb mézet alkalmazunk, annál óvatosabban adagoljuk az ételhez. A napraforgó, akác, vagy vegyes virágméz szinte mindig jó, a hárs, vagy az erős aromájú gesztenyeméz, vagy például a kissé hagymaszagú medvehagyma-méz már észrevehetően befolyásolhatja az étel ízharmóniáját. (Nekem sikerült már gesztenyemézzel a szemetesnek sütni...)

A különböző fajták kristályosodásra való hajlama eltérő, de a mézben megjelenő cukorkristályok az értékét nem csökkentik. Óvatosan kissé felmelegítve újra feloldhatjuk, és ugyanúgy használhatjuk tovább.

A méhek további kiváló termékeket készítenek, amelyek hatásait élvezhetjük.

A méhpempő, amely a fiatal méhek és a méhkirálynő étke, kitűnő táplálékkiegészítő, méregtelenítő, roboráló, valamint szív- és érrendszeri panaszok kezelésében is hatékony segítség. A méhpempő általában fiolába csomagolva kapható, ezt kevés mézben keverjük el, és felnőttek 5-6 nap alatt fogyasszák el.

A propolisz a méhek ragasztóanyaga, a növények mézgás-ragacsos anyagaiból gyűjtik, és a kaptár, sejtek javítására használják. A propoliszból leggyakrabban tinktúrát készítenek, amelyet külsőleg az orr- fül- gégegyógyászatban használnak, belsőleg élénkítésre, frissítésre, a szervezet ellenállóképességének növelésére. Kenőcsbe keverve égési, fagyási sérülések, aranyér, bőr- és körömgomba, reumatikus fájdalmak esetén használatos még.

Minden fajta méz jó nyugtató, tehát este, lefekvés előtt 1-2 kanállal érdemes fogyasztani, de a fürdővízbe is keverhetünk 2-3 evőkanál mézet, hiszen a bőrünket is ápolja.

Végül egy általános tanács: a mézfajtákkal való ismerkedést az enyhébb ízűekkel érdemes kezdeni, az akác, vegyes virágméz után jöhet a hárs, mézontófű, selyemfű, az erős aromájú gesztenye, medvehagyma és levendula.

A videót a LIONS Média készítette. Szerző/Forrás: édenkert.hu