Megfázás

Megfázás


Az őszi és a téli időszak rendkívül kedvez a "közönséges" megfázásnak, náthának amit vírusok okoznak.

Tünetek: hőemelkedés, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, tüsszögés, orrfolyás,köhögés, torokkaparás.

A betegség már a lappangási időszakban is fertőz !

A vírusok cseppfertőzés útján terjednek, a beteg köhögésével, tüsszentésével. A betegség lappangási ideje általában 1-3 nap. Első tünetei: orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, torokkaparás, enyhe torokfájdalom. A láz nem gyakori, de a betegség elején hőemelkedés lehetséges. A tünetek általában 5-10 napon belül megszűnnek, bár a köhögés tovább is eltarthat. A szövődmények miatt hosszabb ideig eltarthat a betegség lefolyása.   Az asztmásokban a vírusfertőzés sokszor asztmás rohamot vált ki. Egyes esetekben a megfázáshoz középfül vagy orrmellék üregek bakteriális fertőzése is társulhat esetleg az alsó légutak is fertőződhetnek ( hörghurut vagy tüdőgyulladás).  

Magas láz, erős fejfájás, nehézlégzés vagy mellkasi fájdalom arra utalnak, hogy a fertőző betegség nem egyszerű megfázás. Okvetlenül keressük fel háziorvosunkat !      


Megelőzés:
A megelőzés egyik legjobb módja a tisztasági rendszabályok fokozott betartása. A beteggel kapcsolatba kerülő emberek gyakran mossanak kezet. A beteggel közösen használt tárgyak és felületek rendszeres tisztítása nagyban hozzájárul a fertőzés továbbterjedésének megakadályozásában. Tüsszögni és köhögni csak zsebkendőbe szabad amit azután el kell dobni. Amennyiben megoldható a beteg ebben az időszakban aludjék külön szobába.  A meghűlt beteg lehetőleg ne járjon munkába iskolába, közösségbe.

Kezelés:

Gondoskodjunk a bő folyadék bevitelről, nagyon jó hatású ha párásítunk, gőzölünk, hogy a váladék könnyebben felszakadjon. Gözőléshez, inhaláláshoz legjobb a kamilla esetleg sós víz párologtatása. Gondoskodjunk a C-vitamin bevitelről, köhögés és   lázcsillapításról. Használhatunk az orrdugulás megszüntetésére orrcseppet, orrkenőcsőt.

Vírusos megbetegedéseknél aszpirint gyermekeknek nem ajánlatos adni mivel  e korcsoportban fokozott a Reye-szindróma veszélye.

Sok népszerű gyógymód létezik, melyek megfázás esetén hatásosak.

Köhögést csillapító teák: lándzsás útifű és kakukkfű keveréke.

Köhögést csillapító szirup : Lándzsás útifű szirup . ( Kapható : Gyógyszertárak, Drogériák) Esetleg magunk is elkészíthetjük.

Lándzsás útifű szirup


Jó hatású teák: Kakukkfű, Kamilla, Csalán,