Meghívó

A 200 ÉVES JUBILEUMI ÜNNEPI HÉTVÉGE MŰSORA

A Pannon Filharmonikusok egykori elődjét, a Zeneművész Társaságot a Pécsi Püspökség akkori regens chor-ja, Lickl György alapította 1811-ben. Az alapító hangverseny 1811. december 9-én hangzott el. Pont 200 évvel később, 2011. december 9-én, pénteken este, a jubileumi díszhangversenyen kerül sor Lickl György alapító karnagy, zeneszerző több éves kutatómunkával felkutatott és újra kiadott egyetlen fennmaradt daljátékának bemutatójára, mely a Bóbita Bábszínházzal közösen, korhű előadásban bábok szereplésével kerül színpadra. Műsoron lesz továbbá Joseph Haydn-nak az a szimfóniája, mely az 1811-i alapító-hangversenyen is elhangzott. A műsorban a jövőt Gyöngyösi Levente, kortárs magyar zeneszerző műve képviseli, kinek munkássága a Pannon Filharmonikusok új házi zeneszerzőjeként szintén a pécsi szimfonikus zenét gazdagítja. A dísz előadásra az országos és pécsi zenei élet képviselői kapnak meghívást. A koncert utáni zártkörű állófogadáson a Gerbeaud Cukrászda által készített 200 szeletes Zene tortája is bemutatásra és felszeletelésre kerül.

2011. december 10-én délután a jubileum keretében a zenekar a Pannon Zenebaráti Körrel megalapítja a Civil Zeneakadémiát, melynek keretében kéthavonta a szimfonikus zenekarok és a komolyzene világának civilek számára talán ismeretlen világába avatják be a kíváncsiakat előadóink. Az akadémia szakmai vezetője Fükéné Walter Mária, első előadásán december 10-én 16.00 órakor Horváth Zsolt A szimfonikus zenekar a XXI: században címmel tart előadást. Este 18.00 órától a pénteki hangversennyel azonos műsorral várja az érdeklődőket a Pannon Filharmonikusok. Ez az egyetlen nyilvános előadása lesz Lickl operájának, melyre a zenekar bérletesei szimbolikusan 1811 forintért válthatnak jegyeket! December 11-én, vasárnap forró teával és forralt borral felmelegedve zenei sétára invitálunk mindenkit Pécs város zenés emlékhelyeit megismerve Tillai Gábor tör ténész, idegenvezető vezetésével.

A 200 ÉVES JUBILEUMI ÜNNEPI HÉTVÉGE MŰSORA
(helyszín: Kodály Központ)

 • 2011. december 9., péntek
  17.30h: Lickl és kora
  Lickl György egyetlen fennmaradt színpadi művének premierjét több éves kutatómunka előzte meg. A 2007 óta folyó kutatásról, Lickl Györgyről és a műről beszélget Farkas Zoltán zenetörténész, a Magyar Rádió intendánsa, valamint a kutatás vezetője, Sas Ágnes zenetörténész, aki a forrásokat feldolgozta és az operát közreadta. A beszélgetésen részt vesz Bogányi Tibor vezető karmester és Sramó Gábor rendező, akik az opera előadásának részleteibe avatják be az érdeklődőket. A beszélgetésen az eredeti kéziratról és a bécsi bemutatóról kivetítés lesz látható.
  (A rendezvény ingyenes, kérjük, regisztráljon a 72/500-300-as telefonszámon vagy a regisztracio@pfz.hu e-mail címen!)

  19.00h: Jubileumi díszhangverseny | Jegyvásárlás...

  22.00h: Zártkörű állófogadás – 200 szeletes „Zene tortájának” bemutatása és felszeletelése

2011. december 10., szombat:
16.00h: Civil Zeneakadémia megalapítása
Az akadémia szakmai vezetője Fükéné Walter Mária, civil partnere a Pannon Zenebaráti Kör Egyesület
Alapító előadás: Horváth Zsolt: Szimfonikus zenekar a XXI. században
(A rendezvény ingyenes, kérjük, regisztráljon a 72/500-300-as telefonszámon vagy a regisztracio@pfz.hu e-mail címen!)

18.00h: Maestro Bogányi - Lickl! – a jubileumi díszelőadással azonos műsor

Jegyvásárlás

 

2011. december 11., vasárnap
10.00h: Zenés séta Pécs város zenei emlékhelyeit felfűző sétányon Tillai Gábor vezetésével.

Indulás a Kodály Központ elől – Támogatóink jóvoltából forralt borra és forró teát meghívunk minden résztvevőt.

A hétvégén a Kodály Központ előcsarnokában Lickl György eredeti kéziratából, a Pannon Filharmonikusok jubileumi ünnepségsorozatának legszebb pillanatiból lesz kiállítás. A hétvégén kerül kiadásra a zenekar jubileumi válogatás lemeze. A 200 éves jubileum tiszteletére kibocsátott bélyeg, díszboríték, valamint a válogatás lemez a helyszínen megvásárolható!

 

forrás: www.pfz.hu