Négyszáz éves térképritkaság Washingtonban

Négyszáz éves térképritkaság Washingtonban
2010. január 19. 14:20

Washingtonban egy 1602-ből származó ritka világtérképet állítottak ki, amely a Kínában élt jezsuita misszionárius, Matteo Ricci munkája. A négyszáz éves térkép Virágok Földjének nevezi Floridát, és Kínát állítja be a világ középpontjának. Az 1,7x3,9 méteres térkép valószínűleg az első kínai nyelvű térkép, amelyen az amerikai kontinens is szerepel.

Matteo Ricci (1552–1610) olasz jezsuita misszionárius volt; Michaele Ruggierivel a kínai térítés legnagyobb alakja. 1582-ben alapították első missziójukat Kanton közelében. Később, 1601-ben Ricci Pekingbe utazott, ahol Van Li császár udvarába is bejáratos lett hatalmas műveltsége miatt. Ő vitte el a nyugat tudását Kínába, s a császár kérésére készítette a térképet 1602-ben.

A térképhez képek és feliratok is tartoznak, amelyek a világ különböző tájait írják le. Afrikáról ez olvasható: ott vannak a világ legnagyobb hegyei és leghosszabb folyói. Észak-Amerikánál pedig említést tesz a „púpos zebukról” (bölények), a vadlovakról és egy Ka-na-ta nevű vidékről.

Ricci azt írja: „A régi időkben senki sem tudott Észak- és Dél-Amerika vagy a Magellanica (sarkvidék) létezéséről. De száz évvel ezelőtt az európaiak áthajóztak a tengeren, és így felfedezték ezeket a földeket."

A térképet tavaly októberben a James Ford Bell Trust vásárolta meg egymillió dollárért, s ezzel a dokumentum a második legdrágább térképritkaság, amelyet valaha eladtak. Bell, aki az amerikai múzeumokat tömörítő szervezet elnöke is egyben, úgy fogalmazott: a térkép a keleti és nyugati gondolkodás és kereskedelem között szövődő első szálakat ábrázolja. Egyes tudósok azonban azt feltételezik, hogy kínai hajósok már Kolumbusz Kristóf előtt is jártak az amerikai földrészen.

A térképet a Kongresszus könyvtárában láthatják az érdeklődők április 10-ig – írja az ICN. A kiállítás ingyenes. További részletek: www.loc.gov

Magyar Kurír