Nőni csak fölfelé lehet

Szent Mária Magdolna ünnepén nyitották meg Somogyi Gábor festő- és iparművész életmű-kiállítását Tihanyban, az Apátsági Galériában.

A budapesti Százados úti művésztelepen élő alkotó képzőművészeti tanulmányai mellett az Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakát is elvégezte. Munkái szerte Európában köztereken, múzeumokban és magángyűjteményekben is megtalálhatók. Különös hangulatú, mediterrán görög tájakat és épületeket ábrázoló festményei mellett ragyogó színekkel készült, a kódexek miniatúráit idéző aranyban és ezüstben pompázó bibliai témájú és a magyar történelem kezdeteit megelevenítő tűzzománc képeit hozta el Tihanyba a jeles alkalomra.

„E szűkhatárú lét-e mindenem?”, idéződik fel a madáchi kérdés az emberben a képek láttán – mondta megnyitó beszédében Korzenszky Richárd perjel. A válasz egyértelmű: az ember sokkal több annál a szűkhatárú létkörnyezetnél, amelyben éli mindennapjait. Kitörhetünk, nyithatunk fölfelé, az ég felé, hiszen nem vagyunk beszorítva ebbe a látható, fogható, korlátozott földi világba. A képeken megjelenik az életfa is, mely az ég felé növekedik, jelezvén: nőni csak fölfelé lehet. Mindannyiunkban megvan a vágy a végtelen iránt. S a végtelen élménye véges életünkben is utolérhető, elérhető. Ehhez segít a művészet, ezúttal Somogyi Gábor művészete – mutatott rá a tihanyi közösség vezetője.

A bencés perjel kiemelte a kiállított festmények életerőt sugárzó színvilágát, a Szent István-, Szent László-legenda történeteit idéző tűzzománc alkotások ikonokra emlékeztető ragyogását és azt, ahogy magyar és keresztény gyökereinkről szólnak. A képek optimizmust sugallnak, annak ellenére, hogy tudatosítják azt is, hogy mindannyiunknak végig kell járnia az élet keresztútját. Ám arról is vallanak, hogy az elbukások után van mindig felemelkedés – fogalmazott Korzenszky Richárd.

Végül megköszönte Somogyi Gábornak, hogy elhozta alkotásait a tihanyi galériába, hogy akik megtekintik tárlatát, lélekben gazdagodva, hitben erősödve magukkal vihessék a képek üzenetét a mindennapokba is.

A megnyitón Fauré- és J. Strauss-művekkel közreműködött Münch Judit zongorán és Valik Bernadett csellón.

A kiállítás megtekinthető augusztus 26-ig az Apátsági Galériában.

Toldi Éva/Magyar Kurír

 

forrás: magyarkurir.hu