Nagylelkű adományok - újabb és újabb segélyszállítmányok

Az áradások elvonultával lassan megkezdődik a települések fertőtlenítése, takarítása és a károk felmérése az észak-magyarországi régióban. Több száz család nem térhetett még vissza otthonába, sok ház összedőlt. A településeken bentrekedt víz kiszivattyúzása után kezdődik a fertőtlenítés. A Katolikus Karitász továbbra is nagy erőkkel gyűjti és osztja szét az adományokat a rászoruló családoknak.

A Karitász elkülönített bankszámlájára eddig összesen mintegy 10 millió forint érkezett. A lakosság nagylelkű felajánlásai teszik lehetővé, hogy a szervezet az elmúlt héten is több teherautóval szállított tartós élelmiszert, vizet, fertőtlenítőszert és ruhákat az árvíz sújtotta településekre.

Június 15-én Székely János püspök, Écsy Gábor országos karitászigazgató és Dúl Géza cigánypasztorációs referens Szendrőládra vitt segélyszállítmányt a helyi cigány közösségnek. A település Bódva menti utcáiban másfél méteres víz állt napokig. A többségében katolikus cigányok lakta városrész súlyos károkat szenvedett.

Június 12-én és 13-án országszerte tizenöt Tesco-áruház ajánlotta fel segítségét, lehetővé téve, hogy a Katolikus Karitász számára fertőtlenítőszereket adományozzanak a vásárlók az áruházakban. A Tesco továbbá több raklapnyi tisztítószert is felajánlott a Karitásznak, amelyeket a jövő héten szállítanak ki.

Június 14-én Szombathelyen nagyszabású jótékonysági estet rendeztek, amelynek bevételét, valamint az elmúlt napokban összegyűlt adományokat – hétszázezer forintot és közel tíz tonna tartós élelmiszert és tisztítószert – átadtak Árvai Ferenc egri karitászigazgatónak. Szombathelyi szakközépiskolások a nyáron Ónodon a megrongálódott házak helyreállításánál is segédkeznek majd, szakmai gyakorlatuk ideje alatt.

Június 15-én a Duna Televízióban adta át Péter Arthur ferences házfőnök Árvai Ferencnek a csíksomlyói búcsú ünnepi szentmiséjén összegyűjtött összeget, mintegy 1,8 millió forintot.

A hét végéig a Szeged-Csanádi Egyházmegye minden temploma várja a fertőtlenítőszereket, amelyeket szintén a Karitász juttat el a rászorulóknak.

A Katolikus Karitászhoz egyre több felajánlás érkezik, ami az árvíz sújtotta térségben élő családok gyermekeinek nyaraltatását segíti. Már szerveznek táborokat Egerben, Bagolyirtáson, Petőfiszálláson, Szombathely környékén, Ürömön, Pilisborosjenőn és Budapesten.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 20-án országos templomi gyűjtést tart az árvízi katasztrófahelyzet által sújtott családok megsegítésére.

A Karitász továbbra is kéri a magyar lakosságot, hogy nagylelkű adományaikkal támogassák az árvíz sújtotta családokat.

Számlaszám:
12011148-00124534-00800007

forrás: MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír

Képek: Török Viktória