Nappali ellátó és foglalkoztató sérült emberek számára Biatorbágyon


Öröm látni, hogy létezik társadalmi összefogás – mondta Spányi Antal megyéspüspök a „Fogyatékosok nappali ellátása, családi napközi és játszóház kialakítása Biatorbágyon” elnevezésű projekt keretében elkészült nappali ellátó és kerámiaműhely megáldásán.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósult intézmény az önkormányzat tulajdona, de egyházi fenntartás alá kerül. A ház ugyanis a premontrei rend által működtetett Boldog Gertrúd Alapszolgáltató Központ és Idősek Átmeneti Otthona tagintézménye lesz.

A 40 főre tervezett modern nappali ellátót és napközit ünnepélyes keretek közt adták át: az építkezés során megsérült fák helyére újakat ültettek, a polgármester és az alpolgármester beszéde után Hagyó József atya, a Jézus Kistestvérei közösségének tagja mondott  köszönetet a biatorbágyiaknak. „Valóban egy közösséggé kovácsol minket ez a hely – fogalmazott –, hisz nem volt olyan ember, aki ne állt volna a jó ügy mellé." Az önkormányzat az egyházzal és több civil segítő összefogásával valósította meg a nappali ellátót és foglalkoztatót. Spányi Antal megyéspüspök beszédében hangsúlyozta: öröm látni, hogy létezik társadalmi összefogás, amikor a rászorulóknak segítségre van szükségük. 

A Székesfehérvári Egyházmegye és az új intézményben tovább működő Biatorbágyi Kemence Alapítvány kapcsolata nem újkeletű. A sérülteket foglalkoztató kézművesműhely rendszeresen részt vesz a Püspökség adventi jótékonysági vásásárban, ahol évről-évre nagy sikerrel árusítja szép, kézzel készített portékáit.

Az intézmény a térségben élő, értelmileg akadályozott, megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű embereket támogatja, segítséget nyújt az ellátottak egészséges életmódjának, társadalmi beilleszkedésének kialakításában, az elkészített termékek értékesítésében. Szakemberek bevonásával előmozdítja a sérültek szellemi fejlődését, értelmi és manuális képességeinek fejlesztését. Az emberi értékek és egyéni készségek fejlesztésének egységét a már komoly tapasztalatokkal rendelkező francia közösség (Jean Vanier Bárka Közössége) mintájára, keresztény szellemben folytatja.

Az ünnepélyes átadásról további képek az egyházmegye honlapján tekinthetők meg.

BPK/Magyar Kurír
© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.