Országos templomi gyűjtés a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára


Az egész világon nagy visszhangot kiváltó ipari katasztrófa következett be hazánkban október 4-én, amikor Ajkán átszakadt a timföldgyár egyik tározójának gátja. A két méter magasan hömpölygő több ezer köbméternyi vörösiszap árhulláma hét települést, Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Somlójenőt, Apácatornát és Kisberzsenyt érintette.

A tragédia eddig 9 emberéletet követelt, 150 sebesültet égési sérülésekkel kezelnek a kórházakban, 300 otthont pusztított el véglegesen az iszapár, és hosszú évekre lakhatatlanná tette Devecser és Kolontár érintett területeit. A lúgos vörösiszap még a tavaszi árvizeknél is nagyobb, eddig nem tapasztalt pusztítást eredményezett: az otthonok mellett azok berendezési tárgyait is használhatatlanná tette, megfertőzte a betakarításra váró terményeket és beláthatatlan időre tönkre tett mintegy 1000 hektár termőföldet.

Egyházunk segélyszervezetén keresztül az első pillanatoktól kezdve támogatja a bajbajutottakat és az áldozatok családjait. A Katolikus Karitász az áradást követően védőfelszereléssel, takarítóeszközökkel és tartós élelmiszerrel sietett a helybeliek segítségére, valamint lelki segítségnyújtással is a rászorulók mellett áll. A Karitász munkatársai mellett mintegy hatszáz önkéntest illet köszönet, akik a terület megtisztításában és az értékek mentésében segédkeznek.

A Katolikus Karitász a kárt szenvedettek megsegítésére elkülönített bankszámlán is várja a lakosság nagylelkű felajánlásait, mivel a legnagyobb segítséget most már a pénzbeli adományok jelentik. A hívek összefogásának köszönhetően az első két hétben több mint 30 millió forintnyi pénzadomány gyűlt össze.

Magyarország eddigi legsúlyosabb ökológiai következményekkel járó katasztrófája mérsékléséhez a további összefogásra is nagy szükség van, ezért október 31-én, vasárnap a katolikus templomokban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia országos gyűjtést rendez az iszapáradás károsultjainak megsegítésére. Kérjük, hogy ahol már gyűjtöttek erre a célra, úgyszintén az egyházmegyei hivatalokhoz juttassák el felajánlásaikat.

Kérjük a hívek nagylelkű adományait, hogy minél több családnak segíthessünk életük újrakezdésében!

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága

forrás: magyarkurir.hu