A pápa lemondása újságírók agyszüleménye

Ebben a pillanatban még jobban meg kell mutatnunk a Szentatya és szolgálata iránti nagyrabecsülésünket, a vele való teljes szolidaritást és egységet, következetesen szembenézve ezzel az új helyzettel – hangsúlyozta május 31-i sajtótájékoztatóján Federico Lombardi.

A szentszéki szóvivő ismertette: a következő héten kezdődik Paolo Gabriele, a vatikáni titkos dokumentumok kiszivárogtatásával gyanúsított személy formális kihallgatása. A már lezajlott előzetes kihallgatást követi az eljárás e, szabályszerű folytatása, melynek során a védőügyvédek kérésére kihallgathatják a pápa inasát.

A Vatikánban május 23-án letartóztatott komornyik ellen az a vád, hogy titkos pápai dokumentumokat vett magához jogtalanul. Vizsgálat alatt áll az a dokumentációs anyag is, amelyet a gyanúsított lakásán találtak meg. Lombardi szerint a komornyik védőügyvédjei állítólag már megfogalmaztak egy kérvényt védencük feltételes szabadlábra helyezésére, illetve házi őrizetére vonatkozóan. A vádlott továbbra is letartóztatásban van.

Federico Lombardi május 30-i sajtótájékoztatóján újságírók kérdésére kifejtette: a médiumokban felröppent találgatások, a pápa lemondásának hipotézise újságírók agyszüleménye. A Vatikánból kiszivárogtatott dokumentumok továbbra is a sajtó érdeklődésének középpontjában állnak, de a helyzet akkor válik világosabbá, ha kezdetét veszi a nyomozás és kihallgatás szabályszerű eljárása. Jelenleg csak az előzetes kihallgatás történt meg. Ebben a szakaszban a vatikáni bírói testület és a bíborosi bizottság az érdekelt szervek. Döntő pillanatot jelent majd, ha arra kerül a sor, hogy kérjék az olasz bíróság együttműködését.

A Szentszék sajtótermének igazgatója május 30-án, szerdán továbbá arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az egyedüli vádlott, Paolo Gabriele aznap délelőtt újabb megbeszélést folytatott ügyvédeivel. Lombardi ismételten cáfolta, hogy Gabriele lakásán már továbbküldésre készen álló, címzéssel ellátott iratcsomagokat találtak volna. A pápai inas által jogtalanul birtokolt dokumentációt tovább tanulmányozzák és katalogizálják. Fontos, hogy a pápa és az egyház számára ilyen fájdalmas eseményről a lehető legpontosabb legyen a tájékoztatás – tette hozzá Federico Lombardi.

Elmondta, hogy ebben az új helyzetben maradékltalanul az igazságra, a teljes átláthatóságra törekszenek. „Keressük az igazságot, azt, hogy mi is történt valójában. Mindenekelőtt azonban bizonyosságra van szükségünk, az érdekelt személyek és az igazság iránti tiszteletből”.

A pápa esetleges lemondását illetően Lombardi kifejtette: egyes újságírók torzszülött gondolatáról van szó. A Római Kúria szolidáris a pápával, és teljes szeretetközösségben együttműködik Péter utódával. „Ebben a pillanatban még jobban meg kell mutatnunk a Szentatya és szolgálata iránti nagyrabecsülésünket, a vele való teljes szolidaritást és egységet, következetesen szembenézve ezzel az új helyzettel” – hangsúlyozta a szentszéki szóvivő.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

 

forrás: magyarkurir.hu