Palóc búcsút szerveznek Balassagyarmaton

Szent Anna tiszteletére rendezik meg vasárnap a XVII. Palóc búcsút és népművészeti fesztivált Balassagyarmaton. Az esemény az elmúlt másfél évtizedben az észak-magyarországi és a dél-szlovákiai palóc vidék egyik legnagyobb népművészeti seregszemléjévé nőtte ki magát. Ünnepi szentmisét mutat be Ternyák Csaba egri érsek és Stella Leontin kanonok, főesperes.

A népi hagyományokat őrző, tömegeket vonzó búcsút minden évben a Szent Anna-ünnephez kötődően szervezik. Anna Mária édesanyja, Jézus nagyanyja volt, a rendezvény pedig a családoknak szól az unokáktól a nagyszülőkig – mondta a szervezők nevében Leszák Andrea, a balassagyarmati kistérségi többcélú társulás munkatársa az MTI-nek. Hozzátette: egy Nohab típusú nosztalgiamozdony húzza Budapestről azt az élményvonatot, amelyen több száz zarándok érkezik a palóc fővárosba.

A résztvevők a római katolikus főplébániatemplom előtt gyülekeznek, onnan indul a népviseletes menet a Palóc-ligetbe, Szent Anna palóc miséjére. Az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek és Stella Leontin kanonok, főesperes mutatja be; tíz település száz népviseletes asszonyából álló kórusának közreműködésével. A mise végén áldásban részesülnek a családok és a gyermekáldást váró zarándokok.

A búcsú délutánján határon inneni és túli népdal- és néptáncegyüttesek, hagyományőrző játékokat előadó csoportok, mesemondók lépnek fel; a hagyományoknak megfelelően megválasztják Palócország viseletes szépeit – leány, menyecske, családi és csoportos kategóriákban. Az egész napos program része a palóc kézművesek, népi iparművészek termékeinek bemutatója és vására. A palóc térség népi kultúráját, kézműves hagyományait ki is próbálhatják a résztvevők.

MTI/Magyar Kurír

forrás: magyarkurir.hu