Rafia

A rafia hazánkban leginkább kötöző anyag ként ismert . Ha valakinek megemlíted a rafiát csak mint kötöző anyag jut az eszébe, amit a szőlészetben vagy virágkötészetben használnak. Rafiából nem csak dísztárgyakat lehet készíteni hanem használati tárgyakat .  Remélem idővel ugyan olyan elfogadott lesz a rafia mint ma a csuhé . Egyik növény sem volt honos a Kárpát - medencébe . Igaz ma már természetesnek vesszük a kukoricát és el sem tudjuk képzelni , hogy valamikor úgy telepítettük be. A rafia pálmát meghonosítani a Kárpát -medencében ma még nem lehet ezért importáljuk a rafiát. Mi is pontosan a rafia ?

A világ legnagyobb levelű pálmája, a madagaszkári rafiapálma (Raphia pedunculata) levelének burkából készül a rafia kötöző anyag. A kertészek és a szőlészek által korábban elterjedten használt rafiát a Madagaszkár szigetén honos rafiapálma (Raphia farinifera) levelének rostjaiból állítják elő.

(tűpálma, Raphia Comm.), a pálmák családjának neme,tömzsi, tövistelen, gyűrüsen ízelt derekán rengeteg nagyságú szárnyasan szabdalt tüskés gerincű levelekkel és több éven át fakadó ágas-bogas virágzatában kétféle; hím, illetve nőstény virágokkal. A bortermő R. (R.vinifera P. de B.) K-i Afrikából még Polinéziába is átkerült. Jóízű gyümölcsén kívül egyéb részei is hasznavehetők, akár a borpálmáé (l. o.). Bortermékebourdon néven ismeretes. A D.-Amerikában zsupati (jupati) néven ismeretesR.-fajtát (R. vinifera var. taedigera Mart.), valamint a nicaraguai R.-t (R.var. nicaraguensis Örst.) ültetik. A levélkék 1,25 m.-es bőrkéjét rostostul hántják le és R.-háncs néven fonásra, részint pedig a kertészetben kötözésre használják. A R. Ruffia Mart. Kelet-Afrika és Madagaszkár partvidékén szágót szolgáltat.

 

 

A raffiaszálak a felvetőszálakra vannak hurkolva, úgy hogy a textil síkjára merőlegesen állnak.
A kuba textilekről

A kuba népcsoport a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Kasai folyó mentén él a régi Zaire területén. Rafiából, speciális technikával készített textiljeik rituális, darabok
Az ok, amiért egy ilyen textil elkészül, manapság egyre ritkább, és a kuba népcsoport hitvilágával van szoros összefüggésben. Az ősök a túlvilágból látják el tanácsokkal az élőket, és az ember a földi lét után maga is oda kerül. Azért is maradt meg e technika és mintagyűjtemény ennyire eredeti formában és minőségben, mert a népcsoport ősi felmenői csak kitűnő, pontos, szabályosan elkészített textileket fogadtak el.
A rafia szövet a mbal elkészítéséhez az arrafelé honos meleg, trópusi esőerdők egyik növényét, a rafia pálma (Rafia vinifera) leveleit használják fel.
A színezés természetes úton, a természetben talált alapanyagokkal történt.
Általában minden minta geometrikus jellegű, bár sohasem annak szigorával, hanem inkább ritmusos, kitűnően szerkesztett egymásutániságában, „geometrikusan” letisztultan jelenik meg. Sok helyen egyfajta kanyar, vagy vágott hurokforma a fő motívum, mint különálló, szintén rafiából kivágott darab, ami aztán a textilen szétszórva, az alapszövésre van ráapplikálva.
Nemcsak varrják, applikálják, batikolják és szövik a rafiaszálakat, hanem hurkolják, illetve nyírják is, amely technikát a keleti szőnyegeknél is megfigyelhetjük. lényegesen hosszabb idő kell az elkészítésükhöz, mint a fent említett applikált textilekhez.
Csomó nincs benne, csupán a szövés szorossága az, amely megtartja a helyén az öltést. A technika újra és újra ismétlődik egészen addig, amíg egy kész blokk létre nem jön az adott színből. Körülbelül egy hónapba kerül egy kisméretű, körülbelül (60x65 cm) textil elkészítése.
Igen értékesek, általában megtalálhatjuk az antik tárgyakat, illetve textileket gyűjtők kollekcióiban.
A kubák társadalmi berendezkedése matriarchális, a legidősebb asszony vezeti a klánokat, aki jelen esetben felelősséget vállal az új rituális öltözékek elkészítésének lebonyolításában.
Amikor elegendő szövött anyagot halmozott fel a férjétől, vagy más férfirokonaitól, fejben megalkotja az öltözék stílusát, kinézetét, majd szekciókat hoz létre, szétosztva az egyes textileket a klán asszonyai között, hogy azok meghímezzék.
Miután a munkát befejezték, összeszedi a munkákat, és nekiáll, hogy összeillessze azokat. Ez eltarthat egy, vagy akár két évig is, amíg minden darab a helyére kerül és elkészül a hosszú szövetcsík
A mai lakáskultúra ismét fölfedezte a kézimunkában rejlő szépséget és közszemlére helyezi a polgári lakások, kulturális és közintézmények falain. A kuba rafiák gyönyörűen mutatnak a természetes, autentikus lakberendezés természetes színeivel, rusztikus formavilágával, és feloldani képes a minimál, letisztult vonalvezetésű, modern design puritánságát.