Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál

Tököl, 2011. augusztus 12 - 22.
Folklór

 

XVIII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár 2011. augusztus 12-22. között Százhalombattán, Ráckevén és Tökölön kerül megrendezésre.

2010-es szlogenjeink:
A világ! Minden tekintetben!
Öröm! Minden tekintetben!
Élmény! Minden tekintetben!
Barátság! Minden tekintetben!
Szeretet! Minden tekintetben!

SUMMERFEST SZÁZHALOMBATTA A 2009-ben lebonyolított fesztivál minősítés során KIVÁLÓAN MINŐSÍTETT folklórfesztivál címet nyert!
HAGYOMÁNY ÉS MINŐSÉG EGYÜTT!

Résztvevő országok:
Albánia, Azerbajdzsán, Chile, Ciprus, Costa Rica Dagesztán, Dél- Korea, Indonézia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kolumbia, Malajzia, Nagy Britannia, Olaszország, Paraguay, Portugália, Szenegál, Szerbia, Tajvan, Törökország, Venezuela, Magyarország

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen település hívott életre egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió- Pest megye déli részének- legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága- Budai Gábor: Ráckeve, Halász László: Tököl, Szigetvári József: Százhalombatta- egyre nagyobb mértékben hangoltak össze rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik település sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak. Az elmúlt 15 évben közel 150000 néző és 45 ország vett részt a fesztiválon, ebben az évben 22 ország mutatkozik be.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál kerülnek elhelyezésre, melynek következtében szabályszerű népmozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben ki, milyen nemzetiségű táncost szeretne vendégül látni otthonában a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi tagszervezetének.

A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 15 év során. Idén 23 ország lesz jelen. A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, KULTÚRA HATÁRTALANUL vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára megmutatkozási lehetőség.

Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Kolumbiából, Mexikóból, Ghánából, Dhagesztánból, Indiából, Chiléből, Paraguayból, Kanadából, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertje a Ghymes zenekar, illetve a születésnapját és 35 éves pályafutását a Summerfesten ünneplő Sebestyén Márta jubileumi koncertje, valamint a Fellegi Klezmer Band és Balogh Kálmán fellépése. Sajátos program lesz a Mediawave Etnofilm Mozi, mely program során a Mediawave díjnyertes filmjei kerülnek bemutatásra.

A fesztivál legfontosabb hívószavai: a nemzetköziség, a hagyományőrzés, a multikulturális események sora, a családi programok, a sajátos csak itt megtalálható közösségi élmény, a népművészet a zene a tánc, a tárgyalkotók találkozása, a családias hangulat, a magas művészi élmény, a minőség.

Kiknek ajánljuk: akiket érdekel a hagyományos kultúra, akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is. Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel. Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre. Akik kedvelik a pezsgő éjszaki életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, altatni, tisztába tenni, mert a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak. Ajánljuk fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltunk. Ajánljuk helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

 

Program:
Augusztus 13. szombat
20:00 Berecz András "Angyalfütty"c. műsora

Augusztus 14. vasárnap
15:00 Bábszínház
20:00 Sebestyén Márta és barátai "Az én szívem játszik" c. előadóestje

Augusztus 15. hétfő
20:00 Trója c. rockopera két felvonásban a Sziget színház előadásában

Augusztus 16-17-18.
20:00 Táncpanoráma előadások (esténként 4-5 ország bemutatója)

Augusztus 19. csütörtök
18:00 Táncpanoráma előadás
21:00 Vízikarnevál (lampionos csónakfelvonulás és vízparti party

Augustus 20. péntek
18:00 Szent István-napi ünnepség
19:00 Zenés menettáncos felvonulás
20:00 Summerfest nemzetközi gálaműsor (20 ország részvételével)
Kb. 22:30 Ünnepi tűzijáték

Minden délután művészeti- és kézműves park, este nemzetközi táncház, zenés fesztiválterasz.

Pontos helyszín:
több helyszínen

Belépő:
Nincs információ.

Információ:
Fesztiváliroda (Szigetvári József)
23/358-973, 20/9752-816
info@summerfest.hu

Halász László fesztiváligazgató (Tököl)
20/941-4575
tokol@summerfest.hu
Honlap: www.summerfest.hu

 

forrrás: fesztivalkalauz.hu