Számos program várja az érdeklődőket a magyar kultúra napján

Számos program várja az érdeklődőket a magyar kultúra napjánA magyar kultúra napján, pénteken a fővárosban és az ország számos településén rendeznek különböző programokat, koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket, színházi előadásokat, tárlatvezetéseket arra emlékezve, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey

Az események sora már az évfordulót megelőző napon, csütörtökön megkezdődik. Ekkor adja át a Magyar Kultúra Követe címet újabb hat magyar és külföldi művésznek Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtártermében. A miniszter által 2007-ben alapított elismerést eddig tizenkilencen kapták meg.

A magyar kultúra napjának előestéjén nyílik meg a Balassi Intézetben a magyar fotográfia nagy alakja, az MTI egykori munkatársa, Vadas Ernő életművét bemutató 110 év 110 kép című kiállítás.

Az évfordulón Hiller István oktatási és kulturális miniszter állami elismeréseket és díjakat ad át a Szépművészeti Múzeumban.

A magyar kultúra napján, pénteken a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban adják át civil szervezetek az egyetemes és a magyar kultúra lovagja címeket.

A Duna Televízió a magyar kultúra napján indítja útjára új sorozatát, amely a magyar művészeti élet egykor tiltott zónájába kalauzolja a nézőket.

Az Alföld Művészeti Egyesület és az Irodalmi Műhely Csongrád az Országgyűlési Biztos Hivatalának Dísztermében hirdeti ki a Szárnypróbálgatók2010 nemzetközi pályakezdő költői pályázat eredményeit és adja át díjait.

Kiállításokkal, koncertekkel, irodalmi estékkel ünneplik világszerte a magyar kultúra napját a magyar kulturális intézetekben is, így Brüsszelben, Prágában, Bukarestben, Párizsban, Helsinkiben, Tallinnban, Kairóban,Moszkvában, Londonban, Újdelhiben, illetve Marosvásárhelyen, Csíkszeredán, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön.

Forrás: Somogy Megyei Információs Portál /kikk.hu