Szíriában a párbeszéd az egyetlen békére vezető út – a damaszkuszi ferencesek és az apostoli nuncius felhívása

A damaszkuszi apostoli nuncius, Mario Zenari érsek az AsiaNews katolikus hírügynökségnek nyilatkozva felhívást intézett a nemzetközi közösséghez, hogy mihamarabb nyújtson segítséget Szíriának. Az országban élő ferences közösség is felhívást intézett a világ felé.

Az elmúlt napokban Hamá városának körzetében véres harcok folytak, több, mint 200 a civil halálos áldozatok száma. A damaszkuszi apostoli nuncius, Mario Zenari érsek az AsiaNews katolikus hírügynökségnek nyilatkozva felhívást intézett a nemzetközi közösséghez, hogy mihamarabb nyújtson segítséget Szíriának. Elsősorban Kínát, Oroszországot és az Arab Ligát arra szólítja, hogy lépjenek túl a megosztottságon és konkrét módon munkálkodjanak a vérontás megfékezésén, amely 16 hónap alatt 14 ezer ember halálát okozta. A damaszkuszi apostoli nuncius három hét külföldi tartózkodás után tért vissza az országba, ahol – véleménye szerint – jelentős mértékben rosszabbodott a helyzet. Zenari érsek elmondása szerint a bizonytalanság egyre csak növekszik, nem lehet szabadon közlekedni, folyamatos összecsapások és emberrablások vannak még az eddig ellenőrzés alatt álló részeken is.

A damaszkuszi apostoli nuncius tehát arra szólítja a nemzetközi közösséget, hogy segítse Szíriát, ugyanis az ország nincs abban a helyzetben, hogy egyedül kiutat találjon ebből a tragédiából. „Sajnos egyre több ártatlan ember esik áldozatul, köztük számos gyermek. Meggyilkolásuk nemcsak a szíriai népet sebzik meg, hanem az egész emberiséget” – hangsúlyozta Mario Zenari érsek, szíriai apostoli nuncius.

Az országban élő ferences közösség is felhívást intézett a világ felé. Romualdo Fernandez atya, a damaszkuszi ökumenikus központ igazgatója és a Szent Pál megtérésének szentelt kegyhely rektora a következőket mondta: „Szíriának nem fegyverekre, hanem párbeszédre van szüksége”. A Fides missziós hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az egyetlen kiút a felek közötti párbeszéd! Arra kérnek tehát minden érintettet, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat az erőszak, a halál, a vérontás megfékezése érdekében. A ferences atya a Hamá-i mészárlással kapcsolatban elmondta, hogy a tájékoztatás zavaros és az igazság az első áldozata az eseményeknek.

P. Fernandez szerint a külföldi hatalmak továbbra is fegyverekkel és pénzügyi támogatással látják el a harcban álló feleket, így a háború tovább folytatódik és az áldozatok száma egyre növekedik. „Ez tehát nem a béke útja, a béke útja a párbeszéden át vezet” – szögezi le a ferences, majd hozzáteszi: „Mint keresztények minden embertársunk iránt nyitottak vagyunk vallástól függetlenül. Mint ferencesek a szenvedő lakosság oldalán állunk, legyen az keresztény vagy muzulmán, és sosem hagyjuk el az országot. Szíriában maradunk az Evangéliumot szolgálva. Itt voltunk tegnap, itt vagyunk ma és holnap is itt leszünk, a béke és a háború idején is abban a bizonyosságban, hogy az Úr ide rendelt bennünket és gondoskodik rólunk” – nyilatkozta a Damaszkuszban élő ferences szerzetes.

A hivatalos bejelentést követően július 16-án, Moszkvában megbeszélésre kerül sor Kofi Annan ENSZ különmegbízott és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter között. A tárgyalás célja egyértelműen a kritikussá vált helyzetből való kiút keresésére irányul.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

forrás:magyarkurir.hu