A Szent Jobb Győrbe látogat

Június 27-én különleges ünnepre kerül sor a Győri Egyházmegyében: két nemzeti ereklye lesz együtt ezen a napon, mivel Szent László napján a Szent Jobb is Győrbe, a Káptalandombra látogat.

Győr az egyetlen olyan város Magyarországon, ahol három legjelentősebb szakrális tárgyunk, a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László-herma egyaránt megfordult már, illetve ismert tény az egyházmegye híveinek régtől meglévő s ma is tartó Szent László-kultusza, melyet erősít a Nagyboldogasszony-székesegyházban található Szent László-herma is.

A tervezett program szerint a 9 órakor érkező Szent Jobb ünnepélyes fogadtatásban részesül a győri Káptalandombon, majd egész napos, szabadon látogatható imaórák sorozata kezdődik a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban a Szent László-herma és a Szent Jobb jelenlétében. 17 órakor koszorúzásra, majd a Szent László-szobor megáldására kerül sor, illetve áldást kap a nemrég, 2012. május 22-én megnyílt Zichy Ferenc Látogatóközpont és kiállítókomplexum is, mely sok év után végre méltó körülmények között, hat helyszínen mutatja be az egyházmegye vallásos és kulturális kincseit.

18 órától ünnepi szentmisét mutat be a Nagyboldogasszony-székesegyházban Pápai Lajos győri megyéspüspök Veres András szombathelyi, illetve Ägidius Zsifkovics eisenstadti püspök koncelebrálásával. A szentmise végeztével az összegyűltek „vállukra veszik” nemzeti ereklyéinket, s körmenetre indulnak a Káptalandombon. Az ünnepélyes körmenet után a Győri Filharmonikus Zenekar ad ünnepi hangversenyt a székesegyházban.

A részletes program megtekinthető az egyházmegye honlapján.

Győri Egyházmegye/Magyar Kurír

forrás: magyarkurir.hu