Szlovák népdalok – Bartók Béla gyűjteménye

November 29-én Bartók Béla Tót népdalok című gyűjteményét mutatják be Budapesten, az Országos Széchenyi Könyvtárban.

A Szlovák népdalok. Bartók Béla Tót népdalok című gyűjteményének „piszkozata” I. kötetet a Szeged–Csanádi Egyházmegye Gerhardus Kiadója és az Országos Széchenyi Könyvtár közösen mutatja be 16 órai kezdettel az Országos Széchenyi Könyvtár VI. emeleti dísztermében (Budavári Palota F épület).

A gyűjteményt Sztankovics Erika (Gál Ferenc Hittudományi Főiskola), Domokos Mária (MTA Zenetudományi Intézet), valamint Käfer István (MTA Zenetudományi Intézet) ismerteti. Köszöntőt mond Kiss-Rigó László, szeged–csanádi megyéspüspök és Pilhál Katalin, az Országos Széchenyi Könyvtár különgyűjteményi igazgatónője.

Bartók Béla szlovák népdalgyűjteménye, a Tót népdalok északi szomszédaink folklórkincsének meghatározó anyaga – életművének ismeretlen része. Bartók a gyűjtést 1918 után nem folytathatta. 1923 után gyűjtése kéziratát közlésre átadta, az itthon maradt piszkozaton tovább dolgozott. E piszkozatot adják most közre az eredeti támlapok fénymásolatával, a szlovák szövegekkel, illetve magyar és angol nyersfordításukkal, továbbá Bartók jegyzeteivel. A gyűjteményt a szlovák zenetudomány is feldolgozta. A piszkozat e formájában további kutatásokat mozdíthat elő.

Magyar Kurír

forrás: magyarkurir.hu