Tímárház – Kézművesek Háza novemberi programja

Debrecen, 2012. november 01 - 30.
Történelmi, hagyományőrző; Kulturális

A Debreceni Művelődési Központ novemberi programajánlója:
Debrecen főutcáján, a régi városháza szomszédságában az 1911-12-es években épült a város legrégibb pénzintézete, a Debreceni Első Takarékpénztár palotája szecessziós stílusban. 2005-től a Debreceni Művelődési Központ székhelye, közösségi, kulturális események, kiállítások otthona lett a Pódiumtermet és a Kiállító termet (Belvárosi Galériát) is magába foglaló épületrész a Kossuth u. 1. szám alatt. A 100 éves épülethez több ezer debreceninek fűződik élménye, melyet számos fotó is megörökített az elmúlt évtizedekben. Ezekből a fotókból, dokumentumokból november 7-től kiállítást szervezünk a DMK Belvárosi Közösségi Ház Előterében, amely egészen az év végéig tekinthető meg.

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. A Márton –napi hagyományokat a DMK Homokkerti és Kismacsi Közösségi Házában is felelevenítjük november 9-én.

November 13-át tavaly a Magyar Országgyűlés a Magyar Nyelv Napjává nyilvánította. Ezzel lehetőséget teremtett arra, hogy évente egyszer a közfigyelem hivatalosan is a szellemi-kulturális örökségünk, nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre irányuljon. Ebből az alkalomból november 12-én, 13-án programsorozatot szervezünk a Debreceni Művelődési Központ három egységében: az Újkerti, Homokkerti és Józsai Közösségi Házakban. A rendezvények között szerepel interaktív játszóház, meseíró pályázat, vers- és prózamondó verseny és az ősnyelvvel kapcsolatos előadás.

Idén 14. alkalommal rendezzük meg november 26-30. között az Egészség és Empátia Hetet a DMK Újkerti Közösségi Házában. A programsorozattal az a célunk, hogy ráirányítsuk a fiatalok figyelmét az egészség fontosságára, hogy mekkora kincs szervezetünk épségének megóvása. Szó lesz az alkoholfogyasztás és a dohányzás veszélyeiről, a szexuális felvilágosításról, az AIDS prevencióról, de játékos, interaktív alkalmat teremtünk az egészséges és sérült gyerekeknek a találkozásra.

Kiállításainkat ebben a hónapban is a nagyközönség figyelmébe ajánljuk. Két évtizedes múltra tekint vissza az AKT Képzőművészeti Társaság. Ebből az alkalomból november 9-én az egyesület tagjainak a munkáiból kiállítás nyílik a DMK Belvárosi Galériájában. „Legyél különleges – Szín-harmóniák” címmel Keszler Ibolya kvarc ékszereiből és Bacsó Gabriella festményeiből november 19-én nyílik kiállítás a DMK Újkerti Közösségi Házában. November 27-től december 20-ig adventi enteriőr kiállítás és kézműves vásár nyílik a DMK Józsai Közösségi Házában. M. Menyhárt Márta szövő Népi Iparművész alkotásiból november 10-én nyílik kiállítás a Tímárházban. November 16-tól a Múltidéző mesterségek sorozatban a 19. századi fehérnemű divattal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Kézművesek Házában.

 

Program:
November 9-ig
„MÚLTIDÉZŐ MESTERSÉGEK” – Bemutatkozik: Salamon Ferencné csipkeverő francia, finn és orosz csipkékkel
Helyszín: Kisgaléria

November 10 - december 21. 15.00
M. MENYHÁRT MÁRTA SZÖVŐ NÉPI IPARMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA
Köszöntőt mond: dr. Tar Károlyné
Megnyitja: Mátrai -Nagy Andrea etnográfus
A kiállítást rendezte: Tamus István grafikusművész
Közreműködnek: a Kodály Z. Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei
Helyszín: Kiállító terem

November 16 - december 21.
„MÚLTIDÉZŐ MESTERSÉGEK”
„Mi van a szoknya alatt?”- ízelítő a 19. századi fehérnemű divatból
Helyszín: Kisgaléria

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK A GYERMEKJÁTSZÓBAN
November 13., 27.

„Adjunk néki botocskát, hadd csináljon sípocskát…”
JÁTSZÓHÁZI PROGRAM ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK
(Előzetes bejelentkezés alapján csoportokat fogadunk, 400 Ft/fő).
Program: gyöngyfűzés és csuhébaba készítés

November 13., 20., 27.
„Mesés mesterkedés”
JÁTSZÓHÁZ ÓVÓDÁSOKNAK
(Előzetes bejelentkezés alapján csoportokat fogadunk, 400 Ft/fő)
Program: játékok készítése papírból, filcből, Mikulásváró játszóház

November 24. 10.00
„SZOMBATI MŰHELY”
Játszóházi foglalkozás családoknak (150Ft/fő).
Program: gyertyatartó készítés

Novemberben ismét igénybe vehető népszerű fazekas - agyagozó játszóházi foglalkozásunk, melynek keretében az elkészített tárgyakat ki is égetjük.

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK
- A Tímárház valaha szárítóként funkcionáló épületrészében állandó tímártörténeti kiállítás tekinthető meg, ami bemutatja az egykor messze földön ismert és híres debreceni tímármesterséget. A kiállításon az egykoron élt debreceni tímármesterek leszármazottai felajánlásából származó dokumentumok, a tímármesterség alapvető szerszámaiból, eszközeiből álló gyűjtemény látható. A kiállítás valamennyi darabja digitális formában is használható, így lehetőséget nyújt az érdeklődők számára az elmélyültebb kutatómunkára is.
- Kézművesek Debrecenben - a debreceni kortárs kézművesek kiállítása a Kézműves Alapítvány gyűjteményéből. 

LÁTVÁNYMŰHELYEK
A látványműhelyekben a különböző kézműves tevékenységek ismerhetők meg: szűrrátét-készítés, hímzés, gyöngyfűzés, szappanfőzés, bőrözés. A helyben tevékenykedő népi iparművészek közreműködésével bepillantást nyerhet a látogató a munkafolyamatokba.

Pontos helyszín:
Tímárház – Kézművesek Háza (Nagy Gál István u. 6.)

Belépő:
Felnőtteknek: 300 Ft, gyerekeknek: 150 Ft.

Információ:
Debreceni Művelődési Központ
52/413-939
info@debrecenimuvkozpont.hu

DMK Tímárház – Kézművesek Háza
52/321-260, 30/618-9767
timarhaz@debrecenimuvkozpont.hu
Honlap: www.debrecenimuvkozpont.hu

Programfüzet: Letöltés

forrás: fesztivalkalauz.hu