Több százezer résztvevő a csíksomlyói búcsún

Az idei csíksomlyói búcsún a szombat délelőtti szentmise homíliáját Spányi Antal székesfehérvári püspök mondta. Beszédében a hit mellett való kiállásra, az áldozatvállalásra és az erkölcsi megújulásra buzdította a csíksomlyói búcsú résztvevőit.

A szentmise kezdetén Orbán Szabolcs ferences tartományfőnök és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek köszöntötte a híveket. Jakubinyi érsek úgy fogalmazott: mindannyian Mária gyermekei vagyunk, ez az ami összeköti és elhozza a kegyhelyre a világ különböző pontjain élő magyar keresztényeket.

A szentmisét Spányi Antallal együtt mutatta be Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök, valamint Orbán Szabolcs ferences tartományfőnök.

Az imádság e szent helyén, az itt élő székhelyek, de a világban szétszóródott valamennyi magyar imádságának szent helyén gyűltünk itt össze - kezdete prédikációját Spányi Antal székesfehérvári püspök. Szentbeszédében úgy fogalmazott: van mit megköszönnünk, és van miért könyörögnünk. Fájdalommal látjuk, hogyan vesznek el öröknek hitt értékeink, a hit, a család, az élet tisztelete. Őseink Istennél, a hitben találták meg a megtartó erőt. Az utódoknak arra kell törekedniük, hogy méltóak legyenek ehhez a hagyományhoz. Felelősséget kell vállalni egymásért, a nemzetért, a hitért és az egyházért. A püspök beszédében kitért az új magyar alkotmányra is. Elmondta: a magyar nép nem kíván beleszólni más nép életébe, de a magyar nép is tudja, mit akar, és ő sem szorul arra, hogy mások kényszerítsék rá vágyaikat, akaratukat, akár félelmeiket. "Így alkottuk meg a magyar alkotmányt, amelyben ki mertük mondani a házasság Istentől rendelt törvényét és az élet védelmét. Nem szabad félnünk, megijednünk, mert tiszta a szándékunk, nemes és jó az akarat" - mondta Spányi Antal.

Az első csoportok már a péntek esti órákban megérkeztek Csíksomlyóra, de a zarándokok zöme szombat reggel jött a Csíkszeredához tartozó búcsúhelyre. A zarándokok zöme végigvonult a csíksomlyói ferences templomhoz vezető Szék útján. Az idén az erdélyi "keresztaljákhoz", azaz búcsús közösségekhez csatlakozott egy-egy magyarországi csoport is, akik együtt mentek fel a Kissomlyó- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben található Hármashalom-oltárhoz.

A minden évben pünkösd szombatján megtartott búcsú hagyománya már a XV. században kialakult. A búcsú mottója az idén: „Mária által Jézushoz!”

Magyar Kurír

Forrás MTI, Duna TV

© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.
forrás: magyarkurir.hu